latinica  ћирилица
16/02/2024 |  18:05 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Đokić: Podrška zvaničnog Beograda - vjetar u leđa institucijama Srpske

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić naglasio je nakon današnjeg sastanka u Beogradu sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem da je podrška zvaničnog Beograda od velikog značaja i vjetar u leđa institucijama Republike Srpske da se izbore za poštovanje zakona i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.
Petar Đokić i Ivica Dačić - Foto: Ustupljena fotografija
Petar Đokić i Ivica DačićFoto: Ustupljena fotografija

On je rekao da izrazito poštuje to što Srbija jasno vidi da se politika u BiH ne može voditi, niti usmjeravati u pravcu interesa samo jednog naroda.

- Okupljeni smo oko zajedničkog interesa, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta - rekao je Đokić.

On je naveo da zvanični Beograd budno prati dešavanja u Srpskoj, aktivnosti međunarodnih zvaničnika u BiH, te spor koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saopšteno je iz Socijalističke partije.

- Borba Srbije za opstanak srpskog naroda na Kosmetu i borba Srpske da bude priznata i uvažena unutar zajednice koja mora da bude oslobođena stranog protektorata još nas više ujedinjuju. To je činjenica i to ćemo da činimo i u narednom periodu - naglasio je Đokić.

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da Srbija poštuje BiH onakvu kakva je definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom, te ocijenio da trenutna dešavanja i sudski postupak koji se vodi protiv predsjednika Dodika nikako ne doprinose miru u BiH, niti se poštuju legitimni interesi dva entiteta koja čine BiH.

- Opstanak Republike Srpske mora da se garantuje, a Srbija kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma ima obavezu da to čini gradeći prijateljske i specijalne veze koje obezbeđuju mir i suživot u regionu - istakao je Dačić.

Sagovornici su konstatovali da saradnja dvije sestrinske partije nikada nije bila jača, kao ni saradnja Republike Srpske i Srbije.