latinica  ћирилица
16/02/2024 |  18:20 ⇒ 17/02/2024 | 09:18 | Autor: RTRS

U Srpskoj pomaci u liječenju zloćudnog raka jednjaka - uvodi se hirurška intervencija (VIDEO)

Globalna istraživanja ukazuju da je zloćudni rak jednjaka jedan od najpodmuklijih i šesti je uzrok smrtnosti u svijetu.
Bolnica Foča -
Bolnica Foča

Učestali zanemareni simpotomi, među kojima prednjači gorušica, oboljele često dovedu do kašnjenja u liječenju. U Srpskoj ima pomaka. Među njima je i uvođenje hirurške operacije i u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Sedamdeset osmogodišnja Stoja Mojović iz Foče osjeća se dobro nakon operacije. Priča da je godinama osjećala tegobe: neugodan zadah, otežano gutanje i gorušicu. Ljekarima je isticala problem, ostajala je bez konkretnog odgovora. Sve do pred kraj prošle godine, kada je i dijagnostikovan zloćudni rak.

Za ovakve hirurške intervencije pacijenti iz ovog dijela Srpske odlazili su na operacije u Beograd.

Devetočasovna kompleksna klasična operacija na završnom dijelu jednjaka zahtijeva višedisciplinaran pristup. Sve je nadgledao svjetski ekspert za endoskopsku hirurgiju Miloš Bjelović. Fočanski tim je dobio prolaznu ocjenu.

- Zato što je tim anesteziloga, hirurga i instrumentarista dovoljno kompetentan da može da se nosi sa ovim velikim operacijama - kaže profesor hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miloš Bjelović.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, prethodnih godina, uspješno su počeli sa operacijama "bez skalpela i reza" – mini invazivnom metodom.

Među njima i operacije pluća, želuca, žučne kese, debelog crijeva.

- Nadamo se da će ovo biti standardna operacija koja će se ubuduće izvoditi u mini invazivanoj laparaskopskim i torakoskopsim pristupom - dodao je načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice Foča, Nenad Lalović.