latinica  ћирилица
16/02/2024 |  18:26 ⇒ 17/02/2024 | 09:18 | Autor: RTRS

Otvorene prijetnje predsjedniku Srpske u FBiH - Dodik vodi računa kada odlazi u Sarajevo (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da ima otvorene prijetnje u Federaciji i da vodi računa kada odlazi u Sarajevo. Nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, Dodik je rekao da je Republika Srpska finasijski stabilna i najmanje zadužena u regionu. Komentarisao je i otvaranje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom. Kako je rekao, ako ne dobijemo zeleno svjetlo, redefinisaćemo našu politiku, jer će Evropa pokazati da im otvranje pregovore nije ni bio cilj. Kategoričan je da partneri u vlasti na zajedničkom nivou ne poštuju dogovor o paketu zakona, koji je ranije bio dogovoren.
Predsjedništvo SNSD - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Predsjedništvo SNSDFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Milorad Dodik rekao je da ima otvorene prijetnje u Federaciji, što se, kaže, moglo i čuti, i vidjeti. I kao član Predsjedništva imao je dodatno obezbjeđenje u Sarajevu.

- Odavno smo nesigurni i o tome dugo vremena vodimo računa kada odlazimo tamo. Јoš dok sam bio član Predsjedništva BiH, imao dodatno obezbjeđenje iz Republike Srpske, što u FBiH čak i nisu znali - istakao je Dodik.

Dodik i o pregovorima sa Evropskom unijom. Ne bude li datuma za pregovora, biće jasno da je cijela priča bila samo još jedna igra Evrope za njihove interese.

- Za njihove potrebe da bi se nekako "ispeglala" iznenađujuća odluka za Ukrajinu, vrše se prtisci, pokušava se doći do nekih rješenja, ako bude odobravanje bez datuma onda je to džaba, redefinisaćemo politike - naveo je Dodik.

Iako curi vrijeme za dogovor o zakonima koji su uslov za otvaranje pregovora, radne grupe, dogovorene u Sarajevu, za osam dana nisu uradile ništa. Čak su Zakon u sukobu interesa koji bi, u skladu dogovora u Sarajevu, trebalo da tretira isključivo nivo BiH, za osam dana vratile toliko unazad, da su uključili i mjesne zajednice. Za rušenje dogovora, Dodik je okrivio američkog ambasadora Majkla Marfija koji, kako je rekao, vrši pritisak na stranke u Federaciji.

- To je stari manir Amerikanaca, petljanje u unutrašnje stvari jedne zemlje. Američki ambasador u BiH Majkl Marfi je ambasador samo u FBiH i ima uticaj samo na "Trojku". On remeti dogovor iz Laktaša, kao i dogovor iz Sarajeva. I jedan i drugi on je "razvalio" - izjavio je Dodik.

Iako je trebalo da ide u paketu sa ostalim zakonima koji su uslov za otvaranje pregovora, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma, zbog nekorektnog odnosa partnera na nivou BiH, ipak jedobio zeleno svjetlo u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- SNSD je bio odgovoran i dao je podršku jer smo već na Predstavničkom domu podržali, ali i postojala je opasnost neke prijetnje, jer stalno govore o stavljanju na crnu i sivu listu finansiranja, zbog čega bi probleme mogla da imaju naša preduzeća i banke i to nismo htjeli da rizikujemo - dodao je Dodik.

A rizika nema kada je riječ o finansijama Srpske. Iz vlastitih sredstava smanjen je dug za 400 miliona maraka, a Srpska je, ističe Dodik, najmanje zadužena u regionu. Stabilna je redovno izmiruje obaveze.

- Tu neće biti zastoja. Јanuarska penzija je isplaćena uvećana za 10 odsto, što povlači dodatna srestva od 170 miliona KM na godišnjem nivou. A, jednako tako uvođenje boračkog dodatka za sve kategorije boraca povlači dodatnih 150 miliona KM godišnje - kaže Dodik.

Na sve ove pokazatelje, Dodik kaže - nema vidljivih procesa koji bi mogli da ugroze institucionalnu, a time i političku stabilnost Republike Srpske.