latinica  ћирилица
16/02/2024 |  19:28 | Autor: SRNA

Krišto prisustvovala otvaranju Minhenske bezbjednosne konferencije

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto učestvovala je danas na otvaranju Minhenske bezbjednosne konferencije, na čijim marginama se sastala sa više evropskih zemalja i EU koje je informisala o rezultatima Savjeta ministara u sprovođenju reformi u različitim sektorima.
Borjana Krišto - Foto: Ustupljena fotografija
Borjana KrištoFoto: Ustupljena fotografija

Krišto se na marginama konferencija sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Austrije Alexanderom Šhalenbergom i ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Ona je održala i odvojene bilateralne susrete sa potpredsjednikom Evropske komisije Dubravkom Šuicom i delegacijom Vlade Hrvatske koju je predvodio premijer Andrej Plenković.

Tokom sastanaka razgovarano je o evropskom putu BiH, reformskim procesima, bezbjednosnim izazovima i regionalnoj saradnji, na kojima je Krišto naglasila posvećenost BiH ostvarenju ključnog spoljnopolitičkog cilja, punopravnom članstvu u EU.

Krišto je istakla važnost saradnje sa evropskim partnerima i kontinuirane podrške zemalja članica EU kako bi BiH ostala na evropskom putu, te važnost regionalne saradnje u obezbjeđivanju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijelog regiona.

Ona je informisala sagovornike da je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas podržao Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uslov za otvaranje pregovora sa EU.

Ključne teme o kojima je raspravljano na panelima Minhenske konferencije su uloga Evrope u bezbjednosti i odbrani, novim vizijama globalnog poretka, te o bezbjednosnim implikacijama klimatskih promjena.

Krišto je učestvovala na panel diskusijama "Povećanje kolača: globalni poredak koji funkcioniše za sve" i "SAD u svijetu", na kojoj je glavni panelista bila zamjenik predsjednika SAD Kamala Haris.