latinica  ћирилица
17/02/2024 |  08:28 ⇒ 15:47 | Autor: TANЈUG

Ukrajinska vojska se povukla iz Avdejevke

Ukrajinska vojska saopštila je da je zbog eskalacije oružanih borbi u Avdejevki izdato naređenje o povlačenju ukrajinskih trupa iz jugoistočnog dijela tog grada, ali i da ta odluka, kako se navodi, nije pružila nikakvu stratešku prednost Rusiji.
Avdejevka (Foto:  EPA/MARKIIAN LYSEIKO) -
Avdejevka (Foto: EPA/MARKIIAN LYSEIKO)

Oleksandar Tarnavski, komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone, objavio je na svom Telegram kanalu da su se ukrajinske jedinice povukle uz male gubitke, prenosi Rojters.

- U teškoj situaciji na bojnom polju, gdje su ostale samo ruševine i gomile cigala, naš prioritet je da se spasu životi vojnika - napisao je Tarnavski.

Komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone je opisao područje Avdijevke kao "žarišnu tačku na liniji fronta dugoj oko 1.000 kilometara".

- Neprijatelj danonoćno izvodi masivne artiljerijske udare i ne prestaje sa istovremenim napadima iz više pravaca. Ukrajinski vojnici manevrišu, povlače se sa uništenih pozicija i učvrššuju svoje položaje na novim linijama odbrane - objavio je Tarnavski i potvrdio da ruske snage dejstvuju u namjeri da "zbrišu grad sa lica zemlje".

Tokom noći glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je saopštio odluku o povlačenju ukrajinskih jedinica iz grada, prenosi Unian.

U Ukrajini stanovništvo nekoliko regiona upozoreno je jutros na opasnost od napada Rusija balističkim oružjem.