latinica  ћирилица
17/02/2024 |  10:04 | Autor: SRNA

Graorac: Odmah uhapsiti Sakiba Mahmuljina

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila traži da osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin odmah bude uhapšen u Turskoj, kao što je to učinjeno sa Dedom Odobašićem u Švedskoj, rekla je Srni predsjednik ove organizacije Isidora Graorac.
Isidora Graorac - Foto: Ustupljena fotografija
Isidora GraoracFoto: Ustupljena fotografija

- Neprihvatljivo je da pored svih naših apela ništa nije urađeno po pitanju hapšenja Sakiba Mahmuljina, koji već više od godinu dana "ljetuje" u Turskoj - navela je Graorčeva.

Ona je istakla da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske traže da Mahmuljin odmah bude izručen BiH kako bi se našao iza rešetaka gdje je već odavno trebao da bude.

Graorčeva je podsjetila da je Mahmuljinu omogućeno da bez ikakvog obzira napusti BiH u koju se neće ni vratiti.

- A zašto bi kada može slobodno sa uživa u Turskoj gdje ga ništa neće podsjećati na monstruozne zločine koji su učinjeni nad srpskim zarobljenicima na Ozrenu u zloglasnom kampu "Gostović dva" - ukazala je Graorčeva.

Ona je navela da su zločini nad Srbima počinjeni prije više od 30 godina i da za većinu niko do danas nije odgovarao.

- Zločinci se slobodno šetaju čak i među članovima porodica žrtava, što je monstruozno i jednako kao i zločini koje su počinili - istakla je Graorčeva.

Ona je rekla da zločinci 30 godina žive kao slobodni ljudi, a da se tek sada za nekima od njih raspisuju potjernice i hapse ih.

- Proći će još dosta vremena dok oni ne budu izručeni, a o sudskim procesima da i ne govorim - navela je Graorčeva.

Ona je istakla da srpske i bošnjačke žrtve i optuženi za ratne zločine nemaju isti tretman u Sudu BiH.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin pobjegao je iz BiH u Tursku nakon što je krajem aprila 2022. godine pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

Sud BiH izdao je 28. novembra prošle godine naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, a potom je poslao i zamolnicu Turskoj za njegovim izručenjem.

Mahmuljin je prvostepeno bio osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin", jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Dedo Odobašić, koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu, uhapšen je 2. januara u Švedskoj po Interpolovoj potjernici.

Iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara Srni je ranije rečeno da je Švedskoj proslijeđena ekstradiciona dokumentacija sa zamolnicom za izručenje Odobašića.