latinica  ћирилица
17/02/2024 |  11:39 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

Uprkos visokim cijenama potražnja za stanovima u Srpskoj i dalje raste (VIDEO)

Uprkos prognozama s početka prošle godine nije došlo do smanjenja potražnje, niti pada cijena stanova u Srpskoj. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila je veća prodaja. Podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske pokazuju da su u zadnjem kvartalu prošle godine prodata 1.293 nova stana, što je skoro stopostotno povećanje u odnosu na godinu ranije. U Bijeljini su prošle godine prodata 373 stana, čija je prosječna cijena od početka do kraja godine porasla za oko 300 maraka po kvadratnom metru.
Bijeljina - izgradnja stanova - Foto: RTRS
Bijeljina - izgradnja stanovaFoto: RTRS

Mada je sadašnja prosječna cijena od 2.134 marke po kvadratnom metru skoro nedostižna kada se uporedi sa prosječnim platama građana, stanovi se i dalje grade i prodaju nesmanjenim tempom.

Zbog porasta troškova gradnje i cijene gotovih stanova prošle godine se očekivalo da će biti smanjena njihova prodaja, ali se to nije dogodilo. Naprotiv, u Bijeljini su prodata 373 nova stana.

Vesna Pantić kupila je stan prije više od jedne decenije, a sada, kaže, ne bi mogla.

- Stanovi nisu dostupni nikome, a mladima pogotovo. Cijene su sve veće, a kamate na kredite vjerovatno su skuplje tako da je sad lošija situacija u odnosu na prije desetak godina  - dodaje Pantićeva.

Da je potražnja ipak velika, potvrđuju i u građevinskim preduzećima.

 - Kupci su, da kažem svi, mladi bračni parovi koji kupuju stanove putem kredita, zatim u velikom porastu je i potražnja od naših ljudi koji žive u inostranstvu. U prošloj godini smo imali dosta kupaca iz Njemačke, Austrije, Švajcarske, pa čak Amerike i Kanade  - kaže Dragana Gajić iz preduzeća Tehnika inženjering.

Promet stanova, pogotovo novih, ne staje, niti se uopšte osjeća pad potražnje zbog povećanja cijena, kažu i u agencijama za promet nekretninama. Najviše se kupuju manji stanovi, do 50 kvadratnih metara i to u fazi izgradnje.

U odnosu na cijene stanova, nešto je povoljnija kupovina kuća, koje nude i druge prednosti za život, pa ih često biraju porodice sa malom djecom.

Bez obzira na stalna poskupljenja potražnja za nekretninama, posebno stanovima u Srpskoj i dalje raste, a podatak potvrđuje da su prošle godine izdate građevinske dozvole za novih 6.269 stanova.