latinica  ћирилица
17/02/2024 |  14:30 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Gradiška: Radnici preduzeća "Nova DIPO" ponovo protestovali (VIDEO)

Radnici preduzeća "Nova DIPO" iz Gornjih Podgradaca ponovo su protestvovali ispred zatvorene kapije preduzeća i nakon toga protestnom šetnjom iskazali nezadovoljstvo. Od nadležnih traže da pronađu način za pokretanje proizvodnje i riješe dugovanja prema radnicima.
Gornji Podgradci nezadovoljni radnici Nova Dipo - Foto: RTRS
Gornji Podgradci nezadovoljni radnici Nova DipoFoto: RTRS

Oko 100 radnika "Nove DIPO" započelo je štrajk 31. januara, nakon što im je dan ranije iz uprave preduzeća poručeno da je proizvodnja obustavljena, da idu kući i da će im biti ponuđen sporazumni raskid ugovora bez preciznog obrazloženja kako će biti izmirena dugovanja za plate i neplaćene doprinose u proteklih pet godina.

- Nemamo nikakovo riješenje da li smo na godišnjem odmoru, da li smo na plaćenom, na neplaćenom, mi ništa ne znamo - kaže Željko Vujić radnik NOVA DIPO Gornji Podgradci.

Predstavnik radnika NOVA DIPO Goran Giović navodi da oni samo traže da se primjenjuje zakon.

- Znači, da nam daju otkaz ako je do otkaza i da taj otkaz bude po zakonu. Mi ćemo onda ići na biro i to je to - poručuje Giović.

Pravnik zastupnik radnike je u ime 215 sadašnjih i bivših radnika podnijela tužbu protiv preduzeća i Republike Srpske.

- Nije izvjesno da će ti sporovi biti brzo razrješeni te su se nezadovoljni radnici se okupili ovdje da zatraže da se država uključi u rješavanje njihovih važnih životnih pitanja jer je činjenica da isti nemaju pravo na zdravstveno osiguranje, ne mogu se liječiti, nemaju pravo na socijalno jer mnogi su pred penzijom i slično - istakla je Rafaela Ljubojević pravni zastupnik radnika.

Nezadovoljne radnike podržali su predstavnici BORS-a, mnogih političkih partija, savjet mjesne zajednice Gornji Podgradci i gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić.

- Imamo zaista teških situacija gdje zajedno rade muži žena, imaju djecu, imaju kreditne obaveze, a ovo je ovdje sve stalo - dodao je Adžić.

O problemu radnika gradonačelnik je razgovarao sa predsjednikom Vlade i Republike Srpske. Ukoliko razgovori ne urode plodom radnici najavljuju još radikalnije oblike borbe i blokadu saobraćajnica i izvoz drvnih trupaca iz Kozare.