latinica  ћирилица
17/02/2024 |  19:46 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Preduzetnici se suočavaju sa smanjenjem izvoza i nedostatkom adekvatne radne snage (VIDEO)

Članovi Zanatsko-preduzetničke komore nisu protiv povećanja najniže plate, ali kažu da su veliki doprinosi. Iznose podatak da je u 2023. u poređenju sa godinom ranije proizvodnja zanatlija i preduzetnika manja za 30 odsto. Glavni razlozi su smanjenje izvoza i nedostak adekvatne radne snage.
Zanatlije - Foto: RTRS
ZanatlijeFoto: RTRS

Visoki fiskalni i parafiskalni nameti, siva ekonomija, smanjenje izvoza, nedostatak adekvatne radne snage, osnovni su problemi sa kojim se suočavaju zanatlije i preduzetnici.

Poslovanje bi dodatno ugrozilo i podizanje praga za ulazak u PDV sistem sa dosadašnjih 50 na 100.000 maraka.

- Ako se ne poveća taj prag to znači da dva posto poreza koji plaćamo mi kao mali preduzetnici, bismo morali da plaćamo 10 odsto, što nam direktno smanjuje profit, a s druge strane nas tjera da povećavamo dodatno cijene - kaže Vladimir Blagojević, Zanatsko-preduzetničke komora.

Za 2.500 preduzetnika iz šest lokalnih zajednica područne komore u Prijedoru, najveći problem predstavlja nelojalna konkurencija.

- Evidentno je da u svim lokalnim zajednicama ima bar po 30 odsto ljudi koji rade u sivoj zoni koji ne plaćaju ništa i koji prave problem onim koji su u legalnim tokovima. To je problem ne samo za nas, nego i za državu. Tražimo da se vrati integritet inspekcijskim organima i Inspektoratu - smatra Ranko Zgodić, predsjednik UO Zanatsko-preduzetničke komore Prijedor.

Iznos minimalne plate od 900 maraka mali privrednici podržavaju, ali je kažu da je neophodno da država učestvuje u smanjenju opterećenja poslodavaca.

- Nije velika plata 900 maraka, ali su veliki doprinosi. Mi smo išli na to da se malo i država odrekne doprinosa. Da ostane 700 maraka oporezivanje, a da 200 maraka ne oporezuju, a da topli obrok i prevoz ne oporezuju - kaže Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Da je dobrog radnika sve teže pronaći sem poslodavaca znaju to i građani.Teško je naći zanatliju da popravi ako ti se nešto u kući.

Zanatsko-preduzetnička komora Srpske ima 25.000 malih privrednika. Prosječna plata u ovoj oblasti je 1.350 maraka. Mali privrednici očekuju da će se novim zakonom o samostalnim preduzetnicima, obezbijediti olakšice za poslovanje i jasnije definisati uloga zanatsko-preduzetničke komore.