latinica  ћирилица
17/02/2024 |  19:52 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Srbi iz Drvara "slamku spasa" pronalaze u Istočnom Drvaru (VIDEO)

Srbi iz Drvara "slamku spasa" pronalaze u Istočnom Drvaru, na teritoriji Republike Srpske. U ovoj rubnoj opštini njih 150 pronašlo je zaposlenje i egzistenciju za porodice.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

Ovdje ostvaruju i boračka i socijalna prava koja su im u Federaciji uskraćena. Međutim, suočeni su s velikim problemom.

Put koji spaja ove opštine u lošem je stanju jer Federacija ne želi da uredi njegov dio koji prolazi preko njene teritorije.

Posao, stipendije, invalidnine, borački dodaci. Sve ovo, ali i još mnoga prava koja su im uskraćena u Federaciji, brojni drvarski Srbi povratnici ostvaruju u opštini Istočni Drvar, na teritoriji Republike Srpske.

- Ljudi tu su zaposleni, imaju egzistenciju, vezani su za Republiku Srpsku, imaju socijalno, imaju liječenje, sve - kaže Veselin Stevandić.

Ova opština osnovana je nakon rata, upravo kako bi se Srbima povratnicima u ovaj dio Federacije olakšao život. Većina ih je zaposlena u šumskom gazdinstvu ili nekoj od opštinskih institucija. Zbog zdravstvene zaštite mnogi od njih, a naročito demobilisani borci, ovdje su prijavili mjesto boravka.

- Јa sam prijavljen ovdje. I radi zdravstvenog i zbog svega, moram. Znači, kako bih ja mogao u Federaciji kao invalid Vojske Republike Srpske ostvariti prava. Nikako - navodi Zoran Rađenović.

Međutim, svi ti ljudi, koji svaki dan putuju 36 kilometara u jednom smijeru izloženi su velikoj opasnosti. Regionalni put preko planine Klekovače koji spaja federalni s Istočnim Drvarom na području Federacije neasfaltiran je, i u katastrofalnom je stanju.

Milnka Ivanković načelnica opštine Istični Drvar, kaže da, nažalost, i nakon svih apela i sastanaka i dopisa, vlasti Federacije i kantona ni u jednom momentu nisu iskazali interesovanje za izgradnju tog puta.

Osim što ne žele da ga asfaltiraju, nadležne federalne institucije ovaj put i ne održavaju, uprkos činjenici da se na tom dijelu vrši eksploatacija drvnih sortimenata koja dodatno pogoršava stanje ove putne dionice.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović nedavno je izjavio da će putem Savjeta ministara pokušati da riješi ovaj veliki problem, međutim, konkretnh pomaka za sada nema. Odgovor na pitanje kada će ova putna dionica biti asfaltirana tražili smo od resornog federalnog ministarstva i Uprave za puteve Livanjskog kantona. Nismo ih dobili.