latinica  ћирилица
17/02/2024 |  20:55 ⇒ 21:36 | Autor: Agencije

Šojgu podnio raport ruskom predsjedniku; Putin čestitao na važnoj pobjedi

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu podnio je raport ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o tome da je ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdejevkom.
Šojgu i Putin (Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Ilustracija) -
Šojgu i Putin (Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Ilustracija)

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, to je učinila ruska vojna grupacija "Centar" pod komandom Andreja Mordvičeva.

- Teritorija Avdejevke ukupne površine 31,75 kvadratni kilometar, u potpunosti je oslobođena od ukrajinskih snaga, a gubici Kijeva za protekla 24 časa bili su preko 1.500 vojnika - navodi se u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, nakon što je saslušao izvještaj ministra odbrane Sergeja Šojgua o zauzimanju Avdejevke, čestitao ruskoj vojsci na ovom uspjehu.

- Predsjednik je čestitao našoj vojsci i borcima na tako važnoj pobjedi, sa takvim uspjehom - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iz Ministarstva dodaju da su u posljednja 24 časa u borbama za Avdejevku Oružane snage Ukrajine izgubile više od 1.500 vojnika.

- Pod neprekidnom paljbom ruskih trupa, samo nekoliko raštrkanih formacija ukrajinskih snaga uspjelo je da napusti Avdejevku, ostavivši za sobom oružje, vojnu opremu i borbenu tehniku - navode iz ruskog Ministarstva.

Ruski vojni resor dodaje i da grupa "Centar" nastavlja sa ofanzivom kako bi u potpunosti očistili cijelu Donjecku Narodnu Republiku od ukrajinskih snaga.