latinica  ћирилица
18/02/2024 |  16:09 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Hag: U sukobu migranata povrijeđeno šest policajaca (VIDEO)

Najmanje šest policajaca je povrijeđeno u Hagu, a 13 osoba je uhapšeno nakon sukoba migranata iz Eritreje koji su palili policijske automobile i gađali organe reda kamenjem.
Hag - zapaljeni automobili (Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT) -
Hag - zapaljeni automobili (Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT)

Specijalne policijske jedinice ispalile su suzavac na izgrednike, za koje je policija rekla da su pristalice i protivnici vladine grupe koja prisustvuje sastanku u Hagu.

- Tokom nereda je na policajce i vatrogasnu jedinicu bacano kamenje, vatromet i drugi predmeti. Izgrednici su zapalili dva policijska automobila i turistički autobus - saopštila je policija.

Osumnjičeni su muškarci između 19 i 36 godina, a policija je pozvala svjedoke i zatražila video-snimke nereda.

Gradonačelnik Haga Јan van Zanen rekao je da je nasilje nad policajcima užasno i neprihvatljivo.

Lider ekstremne desnice protiv imigracije Gert Vilders objavio je na društvenim mrežama slike nereda sa natpisom "Hapšenje i deportovanje".

On je upitaozašto je migrantima dozvoljeno da dođu u Holandiju, ruše zemlju, kamenuju policiju i palnj automobile?

- Želim da postanem premijer koji će konačno da unese red u ovo - dodao je Vilders, koji je pobijedio na izborima u novembru, ali se bori da formira koalicionu vladu.

Prema zvaničnim procjenama Vlade, u Holandiji živi oko 25.000 Eritrejaca.

Pro i antivladine grupe su se ranije sukobljavale, uključujući i prošlu godinu kada je nekoliko ljudi izbodeno uoči događaja povodom proslave nezavisnosti Eritreje od Etiopije.