latinica  ћирилица
18/02/2024 |  17:37 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Svjedočanstvo 99-godišnje Stane Mitrić o ubijenim sinovima

Fondacija "Vizuelni arhiv srpskog stradanja" snimila je svjedočanstvo Stane Mitrić o herojstvu i mučeništvu njena dva sina čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice u Mrkonjić Gradu koja je otvorena u aprilu 1996. godine.
Stana Mitrić - Foto: Ustupljena fotografija
Stana MitrićFoto: Ustupljena fotografija

Ova fondacija u saradnji sa Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a pod pokroviteljstvom i uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokrenula je projekat snimanja svih dostupnih svjedočanstava srpskog stradanja tokom ratova devedesetih.

Iz ove fondacije ističu da je devedesetdevetogodišnja Stana Mitrić ostavila trajni video zapis i sjećanje na sinove Petra i Milorada koji su ubijeni u Mrkonjić Gradu 10. oktobra 1995. godine.

Petar je ubijen kao civil, a Milorad kao pripadnik Vojske Republike Srpske, navode iz Fondacije.

Direktor Fondacije Denis Bojić izjavio je da je u toku ove godine planirano otvaranje više studijskih centara širom Republike Srpkse u kojima će članovi porodica stadalih civila i vojnika, ali i svi oni koji svojom sudbinom svjedoče o srpskom stradanju, imati priliku da snime svoje svjedočanstvo i ostave trajni zapis o herojstvu i mučeništvu svojih najmilijih.

Јedan o centara biće otvoren i u opštini Mrkonjić Gradu, čiji načelnik Dragan Vođević ističe da će ova lokalna zajednica pružiti punu podrušku ovom projektu.

Vođević je naveo da je Mrkonjić Grad jedan od simbola srpske golgote i stradanja u proteklo Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Јedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. Među ekshumiranim je i 10 žena.

U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano.

Fondacija "Vizuelni arhiv srpskog stradanja" predstavlja izradu prve digitalne baze podataka o stradanju Srba, koja se bazira isključivo na snimanju, arhiviranju te globalnom prezentovanju snimljenih ispovjesti iz prvog lica.

- Na prostoru bivše Јugoslavije tokom ratnih dešavanja devedesetih godinu prošlog vijeka poginulo je i nestalo više od 50.000 Srba, civila, te pripadnika različitih vojnih formacija. Ovaj broj podrazumijeva zbir svih žrtava, od prvog poginulog pripadnika ЈNA na prostoru Slovenije, pa sve do posljednje srpske žrtve na teritoriji Kosova i Metohije - naveli su iz Fondacije.