latinica  ћирилица
18/02/2024 |  17:47 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Uprkos pritiscima nismo uveli sankcije Bjelorusiji; Razmišljali smo dugoročno (VIDEO)

Republika Srpska se, uprskos pritiscima, nije pridružila sankcijama Bjelorusiji i to se ovdje veoma cijeni, rekao je predsjednik Republike Srpske za RTRS iz Minska gdje boravi u dvodnevnoj posjeti.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Politička elita zna o čemu se radi, ali kad sretnete nižerangirane rukovodioce u preduzećima koji znaju da mi nismo dozvolili da se uvode sankcije Bjelorusiji, i to se veoma cijeni. Znaju oni kakvi su pritisci, kako se vrši na njih pritisak, onda je i logično da znaju kako se dešava nama - rekao je Dodik.

Smatra da je to ispravna stvar.

- Kada smo bili izloženi tome da donosimo političke odluke o sankcijema Bjelorusiji i Rusiji nismo razmišljali jednokratno o tome, nego dugoročno. Mislim da Rusija i Bjelorusija neće moći oprostiti sankcije mnogima. Naravno da će se normalizovati odnosi, ali će oni biti daleko oprezniji i oni to jasno ističu - istakao je Dodik.

Sankcije uvesti neko, kaže Dodik, znači da im želiš napraviti zlo.

- Iz kojih razloga se i vode sanskije Bjelorusiji? Šta je u pitanju? Zašto? Јer, imaju dobre odnose sa Rusijom. Oni su dio Rusije, oni su dio zajedničkog ekonomskog prostora. To je isto kada bi rekli u Evropskoj uniji zašto Austrija ima bliske odnose sa Njemačkom. Naravno, da ima bliske jer su u Evropskoj uniji. Bjelorusija i Rusija su u ekonomskom savezu, ekonomskoj carinskoj uniji. Zato im uvodite sankcije? Šta očekujete da se vama desi jednog dana - upitao je predsjednik Srpske.

Nije bilo logično, istakao je Dodik, da se Bjelorsija odrekne jeftinih energenata i podsticaja koje ima iz Rusije.

- To je i jedna od razloga zašto nisu htjeli da uvedu sankcije Rusiji, jer je to nekom na zapadu ili u Americi palo na pamet. To je igra moćnika koji smatraju da je će uvođenje sankcij zaustaviti razvoj Bjelorusiji ako joj uvedete sankcije, ali ovdje se dešava ona narodna "Što te ne ubije, to te ojača" - istakao je Dodik.

Emisiju Aktuelno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom možete pogledati večeras i na RTRS u 20.15 časova