latinica  ћирилица
18/02/2024 |  18:29 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Potraga za sezoncima već počela, najviše posla u ugostiteljstvu (VIDEO)

Problem nedostatka sezonskih radnika sve je izraženiji kod nas i u zemljama regiona, pa potraga za sezoncima koji će raditi tokom ljeta već je krenula. Pored Zavoda za zapošljavanje, u posredovanju učestvuju i brojne privatne agencije. Problem se povećava zbog velike mobilnosti radno sposobnog stanovništva koje se sve lakše zapošljava u zemljama Evropske unije.
Ugostiteljski radnici - Foto: RTRS
Ugostiteljski radniciFoto: RTRS

Poslodavci iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore uveliko su u potrazi za radnicima iz Srpske i Federacije BiH. Traže se konobari, kuvari, sobarice, ali i skladištari i građevinski radnici. Osim posrednika, sve češće dolaze predstavnici kompanija i direktno se dogovaraju sa potencijalnim radnicima.

Razgovori za posao organizuju se i u gradovima Srpske. Za razgovor su raspoloženi samo oni koji nisu potpisali ugovor razočarani konkretnom ponudom slovenačkih poslodavaca.

- Mnogo hvale, mnogo reklamiraju, ali nije to to, kao i svaka reklama...Plata je od 1.100 do 1.300 evra, s tim da radnik plaća smještaj. Ko hoće da radi može i ovdje naći bolje - kaže Draško Petrović.

Za sezonske radnike u turizmu ponude su nešto bolje jer im u periodu od aprila do oktobra strani poslodavci, pored veće plate, nude hranu i smještaj.

Ugostitelji u Srpskoj već godinama imaju problem s nedostatkom kvalifikovanih radnika što je posebno izraženo ljeti. Pokušavaju da organizovanjem prakse privuku nove radnike.

- Dolaze nam učenici kojima se maksimalno posvetimo. Oni pokušavaju ovdje kod nas nešto da nauče, međutim njima je jedini cilj da se škola završi kako bi mogli da idu negdje dalje - kaže Bojana Kovačić, menadžer u hotelu "Drina".

U Omladinskoj zadruzi u Bijeljini kažu da rijetko posreduju u zapošljavanju sezonskih radnika, ali da su najveći problem male zarade. Bolje plaćanje i korektan odnos ključni su da se zadrže sezonski radnici, kažu u prehrambenoj industriji.

- Mi ne radimo sa posredničkim agencijama, djelimično samo sa Omladinskom zadrugom, jednostavno na preporuku. Kod nas imamo zaposlene koji četiri-pet godina rade u sezoni ,oni dovedu svoje prijatelje, svoje drugove, uglavnom se radi o mlađim osobama - ističe direktor PI "Sava" Stevan Filipović.

Očekuje se i dalje veliki odliv sezonske radne snage. Iz  podsjećaju da je sa Slovenijom potpisan ugovor o socijalnom osiguranju te da se njihovi oglasi objavljuju i u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

- U 2023. godini za Sloveniju smo izdali 13.090 radnih dozvola. Drugi program se odnosi na medicinske radnike sa srednjom školom u Njemačkoj i on je uključio zapošljavanje još 400 osoba. Za druge države nismo radili posredovanje u zapošljavanju - navode u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Prema podacima ove Agencije, broj radnika koji je prošle godine otišao u Sloveniju značajno je manji nego u prethodne dvije. Strani poslodavci koji traže sezonske radnike oglase već obvjavljuju, a sa prvim danima proljeća najavljuju i sajmove zapošljavanja.