latinica  ћирилица
18/02/2024 |  19:30 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Republika Srpska i Bjelorusija uspostavljaju veću saradnju (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska i Bjelorusija uspostavljaju veću saradnju. To je danas potvrđeno u Minsku gdje je delegacija koju predvodi predsjednik Milorad Dodik koji istakao važnost što Srpska nije uvela sankcije Bjelorusiji. Potpisan je sporazum o saradnji u oblasti zdravstva, dogovorena je nabavka novih električnih autobusa i oprema za poljoprivrednike.
Dodik u posjeti Holding kompaniji Belkomunmaš u Minsku - Foto: RTRS
Dodik u posjeti Holding kompaniji Belkomunmaš u MinskuFoto: RTRS

Posjeta delegacije Republike Srpske Bjelorusiji ima za cilj uspostavljanje bolje saradnje u mnogim oblastima i na obostranu korist. Dobroj saradnji zvanične Banjaluke i Minska doprinijelo je i protivljenje Srpske da BiH uvede sankcije Bjelorusiji. Uprkos sankcijama Zapada vidljiv je napredak Bjelorusije, kaže predsjednik Dodik.

- Želim da kažem da je Bjelorusija neopravdano od strane zapadnih zemalja tretirana i sankcionisana. I da mi u Republici Srpskoj koja je u sastavu BiH nije dozvolila da BiH formalno uvede sankcije Bjelorusiji. Zaista, kada dođete ovdje vidite da je ovo jedna uređena, sređena zemlja, koja dobro funkcioniše - rekao je Dodik.

Tokom posjete državnoj instituciji Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju potpisan je sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja Srpske i Komiteta za zdravlje Bjelorusije.

Resorni mistar Alen Šeranić, koji je potpisao sporazum najavio je poboljšanje saradnje u oblasti transplantacije, ali i edukacije zdravstvenih radnika iz Srpske.

- Mi već imamo kontakte i isustva. 21 pacijent iz Republike Srpske je uspješno ovdje operisan. Izvršene su transplatacije raznih organa. Јoš 28 pacijenata čeka da dođe ovdje i da bude tretiran ovim zaista tretmanom koji, kao što ste mogli da čujete, je jedan od najboljih na svijetu - rekao je Dodik.

Na saobraćajnicama Srpske uskoro bi trebalo da se nađu i električni autobusi bjeloruske proizvodnje.

Ovo je dogovoreno tokom obilaska holding kompanije Belkom-munmaš, koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

- Mi ćemo s njima napraviti neke dogovore vezano za nabavku ovih ekoloških autobusa gdje ćemo pokušati da u gradovima Republike Srpske doniramo od strane predsjednika Republike i Vlade kako bi se oni koristili za prevoz učenika prema ovim zdravstvenim ustanovama i studenti naravno. Vidjećemo, kreiraćemo taj projekat - poručio je Dodik.

Intenzivirana je i saradnja u oblasti poljoprivrede. Delegacija će tokom boravka u Bjelorusiji posjetiti i fabriku "Belarus", poznatu po proizvodnji traktora. A o posjeti delegacije Republike Srpske Bjelorusiji, izvještava i BelTa, tamošnja državna nacionalna novinska agencija.

BelTa piše o razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa, povećanju saradnje u oblasti industrije, zdravstva, nauke i obrazovanja, a u prvi plan stavljaju sutrašnji sastanak predsjednika Dodika i Aleksandra Lukašenka .