latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:05 | Autor: RTS

Drecun: Prištini je cilj da formira vojsku, NATO joj pomaže u tome

Dosadašnji predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS, povodom otkrivanja biste Adamu Јašariju u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, da postoji kontinuitet napada režima Aljbina Kurtija i prištinskih vlasti na Srbe kao dio šireg projekta.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Dugoročan cilj je zakletva koju su polagali pripradnici terorističke formacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova – oslobađanje i ujedinjenje svih, kako kažu, albanskih etničkih teritorija na Balkanu, odnosno stvaranje Velike Albanije. Kurti je podizanjem spomenika Јašariju poslao poruku da proces nije završen i da bi sve što je OVK započela trebalo da se završi - navodi Drecun.

Ističe da je ekonomija prištinskih vlasti bez perspektive, što se ogleda u činjenici da je, kako kaže, više od 150.000 pretežno mladih otišlo sa Kosova i Metohije u posljednje četiri godine.

- To se posebno odnosi na srpski narod. Međutim, zbog pomoći koju država Srbija pruža narodu na KiM, Srbi su se ekonomski poprilično oporavili - objašnjava sagovornik Јutarnjeg programa.

Fokus sa dijaloga prebačen na vojni plan

Drecun smatra da je Kurti suočen sa pretnjama Sjedinjenih Država zbog jednostranog poteza zabrane upotrebe dinara na teritoriji južne pokrajine.

- Vašington tvrdi da će ta odluka da se odrazi na partnerstvo Prištine i SAD. Međutim, suštinski je da postavimo pitanje da li prijetnje mogu da nanesu štetu Prištini. Јa to ne vidim - ističe Drecun.

Umjesto toga, ukazuje sagovornik, na dijelu je intezivaranje naoružavanja Kosovskih bezbjednosnih snaga po NATO standardima, što za cilj ima njihovu transformaciju u vojsku.

- Izgovor je da Beograd priprema nekakvu agresiju. Tako su fokus sa dijaloga u Briselu prebacili u potpunosti na vojni plan. To se vidi u tome da su prošle godine potrošili 115 miliona dolara za nabavku novog naoružanja i ideju o formiranju tri pešadinska puka - nabraja Drecun.

KBS na sjeveru znači njihovu potpunu kontrolu u tom području

Dosadašnji predsjednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju ističe da ga brine potencijalna inicijativa o zajedničkim patrolama Kfora i tzv. kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru.

- Bilo kakva patrola koja bi KBS-u omogućila da kontroliše administrativnu liniju, značila bi njihovu potpunu kontrolu na sjeveru Kosova - kaže Drecun.

Naglašava da je za kontekst bitna i reakcija NATO-a, koji nema stav rema transformaciji KBS-a zbog zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali na nekoliko nivoa potpomaže stvaranje vojske.

- Prisustvo NATO-a ima tri komponente. Јedna je vojno prisustvo – i to su trupe u sastavu KFOR-a. Druga je savjetodavni tim NATO-a, koji ima komunikaciju sa KBS-om. Treća stvar je, ono što oni kažu, interakcija između Saveza i Kosova. Međutim, sve tri komponente zapravo predstavljaju podršku u stvaranju takozvane Vojske Kosova - ističe Drecun.