latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:12 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Tim ljekara UKC Srpske putuje u Hag, u srijedu pregled generala Mladića (VIDEO)

Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske sutra putuje u Hag, gdje bi u srijedu 21. februara, trebalo da pregleda generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.
UKC Srpske - Foto: RTRS
UKC SrpskeFoto: RTRS

Ljekarski tim iz Srpske trebalo bi da utvrdi kakvo je zdravstveno stanje generala Mladića i predloži adekvatnu terapiju.

Za njegovu porodicu ovo će, kažu, biti veoma značajno, između ostalog i zbog toga što će ljekari sa generalom komunicirati na maternjem jeziku.

Kardiolog, neurolog, psihijatar - dio su tima koji sa generalnim direktorom UKC-a Vladom Đajićem putuje u Hag. Nalazi i terapije u koju su do sada imali uvid, kažu, pokazuju vrlo ozbiljna oboljenja.

- Vidjeli smo da najveći problem ima sa srcem i oboljenjom mozga i zato ćemo se više orijentisati na taj problem, ali i obaviti kompletan pregled - kaže Đajić.

Mladiće sin Darko kaže da je za porodicu i generala ova posjeta veoma važna jer će se obaviti na maternjem jeziku generala što mu je ističu i bila velika želja.

- Velika je razlika da li je to na maternjem jeziku ili je uz pomoć prevodioca. Ispostavi se nekad da i najdobronamjerniji prevodioci ne mogu kod nekih pregleda interpretirati tačno da bi strani ljekar mogao da utvrdi pravu sliku - kaže Darko Mladić.

Po pravilima Tribunala, ulazak u Hag će biti moguć samo ljekarima. Porodica neće moći prisustvovati i zbog toga, kažu, veliku nadu i povjerenje ulažu u ljekare UKC-a.

Darko Mladić kaže da je njegov otac u teškom zdravstvenom stanju. Dodaje da značajnih promjena nema od kada mu je 8. januara ugrađen pejsmejker, koji za njegovo srce može da bude potecijalna opasnost.

- Mi nismo do kraja dobili svu dokumentaciju vezano za te operacije koje je on imao i šta se dešava sa njim u posljednjih nekolikom mjeseci.Nadamo se da će ljekari od sada imati uvid u to - kaže Darko.

Podjsećamo, ljekari UKC-a Srpske i ranije su odlazili u Hag da bi obavili zdravstvene preglede, kao što je to bilo u slučaju Stojana Župljanina i Miće Stanišića.