latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:12 ⇒ 11:14 | Autor: TANЈUG

Šolc spriječio da se Ursula fon der Lajen kandiduje za šefa NATO

Njemački kancelar Olaf Šolc navodno je sprečio predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da se kandiduje za mjesto generalnog sekretara NATO, piše Euraktiv.
Olaf Šolc i Ursula fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Olaf Šolc i Ursula fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Portal navodi, pozivajući se na njemačke medije, da se Šolc kategorički usprotivio toj ideji i da se to dogodilo nakon što su je američki državni sekretar Entoni Blinken predložio za tu poziciju, a američki predsjednik DŽo Bajden pitao Šolca za mišljenje o tom pitanju.

Prema izvorima navedenim u izvještaju, Šolc smatra da bi najviši položaj NATO-a bio previše moćan položaj, da bi ga dao članu njegove najveće opozicione partije u Njemačkoj, Demohrišćanima (CDU).

Osim toga, navodno se plašio da bi radikalan otpor fon der Lajen protiv Rusije mogao da bude štetan za NATO nakon završetka sukoba u Ukrajini. Kako se navodi, aktuelni generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg bi trebalo da bude smijenjen do jeseni, a razgovori o njegovom nasljedniku su u toku.

Odlazeći holandski premijer Mark Rute trenutno se smatra glavnim kandidatom.

U međuvremenu, Fon der Lajen se još nije izjasnila za drugi mandat u Evropskoj komisiji, ali su joj ljudi bliski istakli da neće biti dostupna za kandidaturu za posao u NATO.

Fon der Lajen je u subotu na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji objavila da će, ako bude ponovo izabrana, težiti da sljedeća Evropska komisija uključi namjenski resor odbrane, kao i da će ukoliko bude reizabrana na najviše mjesto u EU, imati komesara za odbranu.