latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:19 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Košarac: BiH ugrožavaju oni koji zagovaraju antiustavna i antidejtonska rješenja

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da BiH ugrožavaju isključivo oni koji pod pritiskom zapadnog faktora napuštaju unutrašnji dogovor i zagovaraju antiustavna i antidejtonska rješenja.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je ocijenio da je najveći faktor stabilnosti za BiH dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz djelovanje u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

- To je politička realnost u ovoj zemlji koju neće promijeniti nastojanja raznih "Bećirovića", "Konakovića" i drugih da lobiraju za NATO integracije BiH po bjelosvjetskim forumima, bezbjednosnim konferencijama i skupovima, demagoški tvrdeći da je ovaj vojni savez faktor stabilnosti za BiH - naglasio je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je upitao kako NATO može biti faktor stabilnosti kada jedan od tri konstitutivna naroda u BiH ne prihvata i nikada neće prihvatiti članstvo u toj alijansi.

- Da li u BiH pokušavaju primijeniti koncept pojedinih zemalja koje bi trebalo da postanu članice i EU i NATO-a, usljed globalne krize i izazova? - upitao je Košarac.

Košarac je ukazao da, ako je to slučaj - Republika Srpska nije i neće biti partner.

- Јasno smo rekli da smo za saradnju sa NATO-om i ne umanjujemo taj kapacitet, ali članstvo nije i neće biti stvar pregovora. BiH neće u NATO, jer Srpska neće dati saglasnost za to - naveo je Košarac na Instagramu.

Prema njegovim riječima, to što predstavnici "trojke" pričaju o, tobože, članstvu u NATO-u, kao prioritetnom i usaglašenom rješenju, nije odraz realnog političkog stanja u BiH.

- Prepoznali smo da koriste istu matricu kao devedesetih godina, pričama o ugroženosti, nestabilnosti i slično. BiH ugrožavaju isključivo oni koji pod pritiskom zapadnog faktora napuštaju unutrašnji dogovor i zagovaraju antiustavna i antidejtonska rješenja  -zaključio je Košarac.