latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:21 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Kaluža: Poruke Lukašenka pokazuju da je Srpska prepoznata kao prijatelj

Stručnjak za međunarodne odnose Lučijano Kaluža ocijenio je da je posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Bjelorusiji, a uskoro i Rusiji, izuzetno važna u vremenu promjena na geopolitičkom prostoru Evrope, ali i svijeta.
Lučiano Kaluža - Foto: RTRS
Lučiano KalužaFoto: RTRS

Kaluža vjeruje da će ova posjeta obezbijediti realizaciju projekata iz različitih oblasti, uzimajući u obzir sastav delegacije iz Republike Srpske.

- Prijateljske poruke koje je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko poslao ukazuju na to da je Republika Srpska prepoznata kao prijateljska i partnerska zemlja - rekao je Kaluža Srni.

On je naveo da je poslata i poruka da je Republika Srpska protiv jednostrane osude Bjelorusije i Rusije u kontekstu aktuelnih svjetskih dešavanja.

- Biti danas u prijateljskim odnosima sa Rusijom i Bjelorusijom nije poželjno iz perspektive politike neoliberalnih zemalja, ali, ipak, moramo uzeti u obzir jačanje postojećih i stvaranje novih ekonomskih, političkih i vojnih saveza i centara multipolarnog svijeta sa kojima će Republika Srpska kroz partnerstvo, saradnju i prijateljstvo, sigurno osigurati trajan mir i prosperitet - istakao je Kaluža.

On je zaključio da, strateški i dugoročno, ovakve posjete imaju veliki značaj i da je potrebno maksimalno angažovati i druge institucije Republike Srpske da bi aktivno radile na realizaciji dogovorenih projekata.