latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:25 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

U januaru 159 krivičnih djela, stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

Na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka u januaru je evidentirano 159 krivičnih djela, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ove policijske uprave na kojoj je stanje bezbjednosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće.
Policija, PU Banjaluka - Foto: RTRS
Policija, PU BanjalukaFoto: RTRS

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić rekao je da je broj krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu manji za 10 odsto u odnosu na januar prošle godine.

On je istakao da su pripadnici policijske uprave realizovali tri operativne akcije iz oblasti borbe protiv kriminaliteta, "Nišan", "Park" i "Vihor".

- U januaru je evidentirano neznatno povećanje broja narušavanja javnog reda i mira za 2,5 odsto - naveo je Vukelić.

Prema njegovim riječima, povećan je broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Banjalučka policija sprovela je i 17 lokalnih akcija o bezbjednosti saobraćaja, evidentirana su dva migranta, uspješno obezbijeđeno 40 javnih okupljanja i 20 sportskih priredbi.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić pojasnio je da su iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana 133 krivična djela, čija je riješenost 84,2 odsto.

- Evidentno je povećanje imovinskih krivičnih djela za 8,8 odsto. Povećanje se odnosi na krivična djela prevare, oštećenje i oduzimanje tuđe stvari i šumska krađa - naglasio je Kojić.

On je naveo da je prijavljeno 12 krivičnih djela protiv života i tijela, a rasvijetljenost je 100 odsto, dok je Policijska uprava otkrila šest krivičnih djela u oblasti zloupotrebe droge.

Kada je riječ o privrednom kriminalitetu, Kojić je naveo da je evidentirano 12 krivičnih djela, a nadležnom tužilaštvu prijavljeno šest lica, od kojih je jedno pravno lice, a materijalna šteta iznosila je 193.028 KM.

Načelnik Sektora policije Momčilo Marić istakao je da, kada je riječ o prekršajima, prednjači držanje životinja bez nadzora, prosjačenje, te konzumiranje droge.

On je rekao da je u januaru bilo 20 požara bez poginulih, dok je pričinjena materijalna šteta iznosila 377.000 KM.

Marić je podsjetio da Policijska uprava sprovodi kampanje u saradnji sa UNDP-om i Auto-moto savezom Republike Srpske "Poštuj život, a ne oružje" i "Budi vidljiv, ne budi figura".