latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:36 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Anđelković: Dodikova posjeta Minsku dodatno otvara ruska vrata

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Bjelorusiji ima dvostruki značaj - zbog bilateralnih odnosa sa Bjelorusijom, ali i zbog činjenice da se njome dodatno otvaraju ruska vrata i učvršćuju dobre veze Banjaluke i Moskve.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Govoreći o efektima Dodikove posjete Minsku, Anđelković je istakao da je ona važna zato što je Bjelorusija jedna od rijetkih istočnoevropskih zemalja koja je sačuvala industriju i mnoge grane ekonomije.

- Kao takva, ona može da bude partner Republici Srpskoj, bez obzira na međunarodne pritiske, jer ta vrsta ekonomske saradnje može da se ostvaruje. Drugo, Bjelorusija je dosljedna i podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, a Republiku Srpsku po pitanju Dejtona, tako da je saradnja sa njom značajna - rekao je Anđelković za Srnu.

On je ukazao da Bjelorusi cijene to što Dodik nastupa drugačije u odnosu na većinu lidera u Evropi, koji izbjegavaju da posjete Minsk i održavaju odnose sa beloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Anđelković je ocijenio da je jako važna i druga komponenta Dodikove posjete Minsku, a to je odnos sa Rusijom, jer se preko Bjelorusije kao najbližeg saveznika Rusije dodatno otvaraju ruska vrata.

- Zato Rusija jako cijeni kada neko održava dobre odnose sa Minskom i Lukašenkom, jer su oni sada potpuno satanizovani od Zapada. To je jedna vrsta test spremnosti na odnose sa Rusijom. Ko je spreman da održava dobre odnose sa Lukašenkom, taj je spreman da bude pravi partner Rusiji - objasnio je Anđelković.

On je naglasio da jačanje veza sa Bjelorusijom i Rusijom ima značaja i za Republiku Srpsku, ali i za Srbe generalno.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predvodi delegaciju Srpske koja boravi u dvodnevnoj posjeti Bjelorusiji.