latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:49 ⇒ 11:55 | Autor: TANЈUG

Nakon ustaških grafita, opljačkan parohijski dom u Bjelovaru

Nakon što su na pravoslavnoj crkvi Sv. Trojice u centru Bjelovara krajem prošle godine osvanuli ustaški grafiti, u subotu su lopovi opljačkali parohijski dom u kojem živi porodica paroha Stefana Maksimovića, Paroh Stefan, koji je u Bjelovar došao pre dve godine, na Fejsbuku je sa žaljenjem konstatovao da se ponovo dogodio nemio događaj i istakao da se on i njegova porodica više ne osjećaju ni sigurno ni dobrodošlo u tom gradu.
Uvredljivi natpisi na crkvi (foto: facebook.com / Parohija bjelovarska - Parohija bjelovarska) -
Uvredljivi natpisi na crkvi (foto: facebook.com / Parohija bjelovarska - Parohija bjelovarska)

- Naime, parohijski dom Srpske pravoslavne crkve u Bjelovaru u kojem živi sveštenik, otac Stefan Maksimović sa svojom porodicom je u subotu provaljen. Јedan počinilac ili više njih su ušli u kuću isprevrtali naše stvari i uzeli veću količinu novca, kao i sav nakit našeg djeteta. Ovaj nemio događaj desio se samo dva mjeseca nakon što je hram uzurpiran ustaškim i nacističkim simbolima. Iz tih razloga se više u ovom gradu ne osjećamo sigurno, niti dobrodošlo, iako smo mi kao pojedinci pružili ljubav i gostoprimstvo svakom našem sugrađaninu - napisao je paroh Stefan u ime svoje porodice.

Istakao je da bjelovarska policija još nije riješila slučaj ispisivanja grafita na hramu sv. Trojice u Bjelovaru i dodao da je obavještena i o najnovijem slučaju.

Izvršen je kriminalističku uviđaj i ovaj put, iako malo optimistični očekuju konkretne korake.

Porodica Maksimović je dobila punu podršku od Veća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, uz nadu da će institucije ovoga puta odraditi svoj posao.

- Najstrože osuđujemo ovaj događaj, posebno zato što se dogodio porodici koja je bezbroj puta pokazala svoju otvorenost i naklonost saradnji s većinskim narodom te kao što navode, svima su pružili ljubav i gostoprimstvo - stoji u objavi bjelovarskog SNV.