latinica  ћирилица
19/02/2024 |  12:54 | Autor: SRNA

Deđanski: Dodikova posjeta Minsku značajna zbog ataka Zapada na Srpsku

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da je posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Minsku značajna jer se dešava u momentu kada sve zemlje kolektivnog Zapada napadaju Republiku Srpsku.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Deđanski je istakao da ova posjeta pokazuje da je Bjelorusija nesumnjivo veliki prijatelj Republike Srpske, isto kao i Rusija.

- Lukašenko je pokazao dozu dosljednosti, poštenog pristupa politici i poštovanja prema srpskom narodu, što je veoma važno u ovom trenutku - rekao je Deđanski Srni.

On smatra da je značajno jačati saradnju i učvršćivati stara prijateljstva, što pokazuje i susret Dodika i Lukašenkka.

- Druga stvar je to što se iz svakog sastanka na tom nivou uvijek izrodi i neka privredna aktivnost i ekonomska ideja koja pomaže građanima po pitanju njihove zarade, zapošljavanja i drugih egzistencijalnih stvari - rekao je Deđanski.

Prema njegovom mišljenju, nema sumnje da će reakcije Zapada i većine zemalja u regionu na Dodikovu posjetu Minsku biti negativne, ali to ne treba da čudi i niko u Srpskoj ne treba da se uzbuđuje zbog toga, jer su te reakcije negativne čak i kada Dodik i Srpska ne rade ništa.

- Kada branimo Dejton, ne valjamo. Kada govorimo da ćemo se ponašati u skladu sa Dejtonom, opet ne valjamo. Kad hoćemo da budemo prijatelji sa svima, ni to ne valja - objasnio je Deđanski.

On smatra da upravo zato ne treba brinuti o reagovanjima na Dodikovu posjetu koja dolaze sa kolektivnog Zapada, jer su ona unaprijed negativna.

- Ovo će kolektivnom Zapadu biti samo još jedan povod da pokaže pravo lice. Ali, Srbe to uopšte ne treba da interesuje, kao što očigledno ne zanima ni Dodika. To je dobar pokazatelj i građanima da su na pravom putu koji se, prije svega, bavi očuvanjem Srpske i njenim razvojem. Sve ostalo dođe i prođe - zaključio je Deđanski.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predvodi delegaciju Republike Srpske koja boravi u dvodnevnoj posjeti Bjelorusiji.