latinica  ћирилица
19/02/2024 |  13:16 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Švedske vlasti bez odgovora o izručenju Odobašića

Službenik Ministarstva pravde Švedske Amanda Karle rekla je da trenutno nije moguće odgovoriti na pitanje kada će Stokholm odgovoriti na zahtjev BiH za izručenje Dede Odobašića, optuženog za ratni zločin u BiH, niti da li će ga izručiti.
MUP Srpske - Foto: RTRS
MUP SrpskeFoto: RTRS

Ona je u odgovoru Srni navela da će državni tužilac Švedske, prema članu 15 švedskog Zakona o izručenju za krivična djela, objaviti saopštenje o mišljenju u vezi sa zahtjevom za izručenje Odobašića prije nego što Vlada Švedske donese odluku o tome.

Karleova je naglasila da, osim toga, "ako lice koje se pominje u zahtjevu nije pristalo na izručenje, predmet se prosljeđuje Vrhovnom sudu".

- Vlada Švedske još nije dobila mišljenje državnog tužioca. Predmet je trenutno u procesu razmatranja u Tužilaštvu Švedske i stoga nismo u mogućnosti da u ovom trenutku odgovorimo na Vaše pitanje - navela je Karleova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, prema Interpolovoj potjernici, i da se čeka njegova ekstradicija, rečeno je ranije Srni u MUP-u.

U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine tadašnjeg Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

Na teret mu se stavlja da je u staroj zgradi policije u Brodu mučio i nanio teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odgođeno je izjašnjavanje o krivici Odobašića jer se nije pojavio u sudnici.