latinica  ћирилица
19/02/2024 |  13:33 ⇒ 13:39 | Autor: TANЈUG

Produžen pritvor osumnjičenom za masakr kod Mladenovca

Viši sud u Smederevu produžio je za još 30 dana pritvor Urošu B., osumnjičenom da je 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet, a ranio 12 osoba.
Mladenovac - Foto: RTRS
MladenovacFoto: RTRS

Pritvor je produžen i njegovom ocu Radiši B., ujaku Goranu G. i bratu od ujaka Borisu G., rečeno je Tanjugu u Višem sudu u Smederevu.

Kako su precizirali, pritvor im je produžen prethodne nedjelje i može da traje najduže do 8. marta.

Viši sud u Smederevu, krajem januara donio je rješenje o potvrđivanju optužnice protiv osumnjičenih, a na koje rješenje odbrana ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Ovaj sud se oglasio mjesno nenadležnim u odnosu na optužene Gorana G. i Borisa G. iz Vinjišta, odnosno ujaka i brata optuženog za masakr, smatrajući da je za njih nadležan Viši sud u Kragujevcu, pa će po pravosnažnosti optužnice dostaviti spise predmeta.

Više javno tužilaštvo u Smederevu je optužnicu protiv njih podiglo prije skoro mesec dana, 18. oktobra, ali zbog štrajka radnika Јavnog preduzeća Pošte Srbije, optužnica nije uručena svim licima. 

Urošu B. optužnicom je stavljeno na teret teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu Radiši B. stavljeno je na teret izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim djelom teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je Radiša B. u kući u kojoj je živjeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite dijelove za oružje.

Goran i Boris G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Urošu B. stavljeno je na teret da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja lišio života devet ljudi, od kojih je dvoje bilo maloljetno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.