latinica  ћирилица
19/02/2024 |  14:17 | Autor: Agencije

Filipo: Fon der Lajenova uvlači Evropu u "totalni rat"

Lider francuske stranke Patriote Florijan Filipo optužio je predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da uvlači Evropu u "totalni rat" i pozvao na njenu ostavku.
Florijan Filipo (Foto: EPA/ETIENNE LAURENT) -
Florijan Filipo (Foto: EPA/ETIENNE LAURENT)

On je na platformi Iks komentarisao izjavu Fon der Lajenove, koja je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji u subotu, 17. februara, izjavila da ne treba da postoje "sive zone" u Evropi i da evropske zemlje treba da odluče koju stranu podržavaju u sukobu u Ukrajini.

- Ursula sebe smatra šefom oružanih snaga i spremna je da nas uvuče u totalni rat, iako nema legitimnost da to učini! Ursulu treba skloniti sa vlasti i EU treba što prije uništiti - napisao je Filipo.

Filipo je uporedio ono što je opisao kao "karikaturalne" riječi predsjednika Evropske komisije sa izjavama bivšeg američkog predsednika DŽordža Buša mlađeg, kada je pokušao da opravda ratove "dobrog protiv zla" u Avganistanu i Iraku.

Komentarišući izjavu jednog francuskog novinara za radio "RMC" da Francuska treba da se preorijentiše na ratnu ekonomiju, Filipo je pozvao one koji, navodno, žele rat u Ukrajini, uključujući Fon der Lajenovu, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca, da sami odu na ratište.

- Pa, onda neka odu na ratište. Bolje da odu u taj rat nego da ga snabdijevaju `do posljednjeg Ukrajinca`. Kada čovjek vezan obavezama EU i NATO-a zahtijeva rat, morate ga natjerati da se suoči sa svojom odgovornošću: želite rat, idite tamo! Ursulu, /člana Evropskog parlamenta Rafaela/ Gluksmana, Makrona, /evropskog komesara za unutrašnje tržište Tijerija/ Bretona, Šolca i druge - sve ih pošaljite na front - naveo je Filipo.

Zapadne zemlje šalju vojnu i finansijsku podršku Kijevu od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine.