latinica  ћирилица
19/02/2024 |  15:54 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Miličević potpisao peticiju protiv rudnika litijuma na Majevici

Predsjednik SDS-a Milan Miličević potpisao je danas u Loparama peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici koja će biti predata Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Potpisivanje peticije - Foto: Ustupljena fotografija
Potpisivanje peticijeFoto: Ustupljena fotografija

- U Skupštini tražimo i očekujemo podršku poslanika da se donese odluka o prestanku istraživanja, ekpsploatacije ili prerade litijuma ili bilo koje druge štetne materije u Republici Srpskoj - rekao je Miličević novinarima.

On je naveo da je to institucionalna borba protiv svega što šteti zdravlju ljudi i narušava ekosistem.

- Od svih narodnih poslanika očekujemo da kao izabrani predstavnici građana Republike Srpske zaštite njihovo, ali i zdravlje budućih generacija - istakao je Miličević.

Načelnik Lopara Rado Savić kaže da je do sada prikupljeno više od 3.000 potpisa građana koji ne žele rudnik litujuma na Majevici.

- Ovo je prva faza naše borbe da se ne desi ova eksploatacija litijuma, a u narednom periodu odlučićemo se za dalje korake - rekao je Savić i pozvao nadležne da poslušaju jasan stav stanovnika majevičkog kraja.

Kao jedan od argumenata protiv eksploatacije litijuma na Majevici, Savić je naveo da u Evropi nema rudnika litijuma i da se uglavnom nalaze u zemljama trećeg svijeta.

Miličević je u izjavi novinarima istakao i da se stranka ozbiljno i kontinuirano priprema za opštinske izbore ove godine i da će kandidat za gradonačelnika Bijeljine ispred SDS-a biti Ljubiša Petrović.