latinica  ћирилица
19/02/2024 |  16:16 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Proces traženja nestalih vratiti na entitetski nivo (VIDEO)

Porodice poginulih i nestalih u Republici Srpskoj traže da se proces traženja nestalih i identifikacija posmrtnih ostataka vrati na entitetski nivo, rečeno je na sastanku načelnika opštine Mrkonjić Grada Dragana Vođevića i predsjednice Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Isidore Graorac.
M. Grad: Sastanak Vođević i Graorac - Foto: RTRS
M. Grad: Sastanak Vođević i GraoracFoto: RTRS

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestali civila kaže da je nezadovoljna radom Instituta za nestala lica BiH i da se na spisku nestalih koje traži Republika Srpska nalazi 1.646 nestalih civila. Insistira da se na identifikacija ekshumiranih lica vrati na entitetski nivo.

Graorčeva je istakla da porodice nestalih lica smatraju da Republika Srpska kao njihova domovina mora da stane iza ovih porodica, koje 30 godina traže svoje najmilije, želeći da ih pronađu, identifikuju i dostojno sahrane.

- Kao predstavnicima tih porodica najbitnije je to da ovaj proces bude pokrenut sa mrtve tačke i zato smo u proteklom periodu obavili niz razgovora i dogovora ka tome da konačno bude pokrenut - rekla je Graorčeva.

Porodice poginulih nezadovoljne su i procesuiranjem lica odgovornih za zločine počinjene nad srpskim vojnicima i civilima. Zdravko Karać iz Mrkonjić Grada 29 godina čeka pravdu za ubijenog brata, majku i supruginu majku koji su pronađeni u masovnoj grobnici 1995. godine.

Karać kaže da se zna da za ove zločine niko nije odgovarao, te da niko neće ni odgovarati dok se proces odgovornosti za masovnu grobnicu i zločine u Mrkonjić Gradu ne pokrene sa mrtve tačke.

Vođević je rekao da je Mrkonjić Grad grad stradalnik u kojem je pronađena najveća masovna grobnica sa ostacima civila, ali i pripadnika Vojske Republike Srpske, te naveo da se 16 lica iz ove opštine vode kao nestali nakon posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Razgovarano je i o boljoj sradanji Opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih lica i lokalne zajednice.