latinica  ћирилица
19/02/2024 |  17:15 ⇒ 20/02/2024 | 10:37 | Autor: RTRS

Plato Manjače bez vode, mještani ogorčeni: Dovešćemo stoku pred Vodovod i Gradsku upravu (VIDEO)

Kontinuirani kvarovi na izvorištu Banjica ostavili su bez vode kompletan plato Manjače, u kojem je smješteno više od 1.000 domaćinstava.
Na platou Manjače - protest - Foto: RTRS
Na platou Manjače - protestFoto: RTRS

Mještani, osim što nemaju vodu za piće, strahuju da bi nestašica mogla u potpunosti da uništi stočni fond.

Iz banjalučkog Vodovoda trajni izlaz vide u potpunoj rekonstrukciji sistema Banjica sa odgovarajućim pumpama u vrijednosti od 800.000 KM.

Domaćinstvo porodice Kočić ima 20 članova. Imanje, kao i bogat stočni fond, Kočići su stekli mukotrpnim radom, a cilj im je, kažu, da održe svoje ognjište na Manjači. Ipak, loši putevi, a najviše nedostatak vode čine opstanak na selu skoro nemogućim.

- Nemamo čim da pojimo stoku, od 20 čealjdi devetoro je male djece u domaćinstvu. Moram po vodu u Ključ ili Banjaluku - kaže Dražo Kočić.

Više od 100 žednih grla, kažu, ne pitaju ko je i zbog čega kriv, samo znaju da im je potrebna voda. Kočići, osim što značajno doprinose razvoju sela, jedan su od ključnih faktora u održanju područne škole.

- Mi braća, ostali smo tu. Oženili smo se, stekli porodice, djecu i sada treba sve ovo što je mukom i neprospavanim noćima stečeno da ostavimo zbog problema koji nisu do nas. Naša kuća, nas 20 članova, održala je školu u životu - kaže Slobodan Kočić.

Mještani kažu da samo žele uslove dostojne čovjeka i daju rok od sedam dana za razrješenje problema.

- Ovdje ispašta 1.000 domaćinstava, ne samo neki pojedinac. Dogorilo nam je, više ne možemo - kaže mještanin Rade Božić.

Iz Vodovoda najavljuju da od sutra na snagu stupa privremena stabilizacija. Naglašavaju da je u pitanju kratkotrajno "gašenje požara", a za trajno otklanjanje akutnog problema nedostatka vode, potrebano je 800.000 KM.

- Ovaj projekat predviđa kompletnu zamjenu svih pumpi na vodozahvatu kako bi trajno bio riješen problem ovih ljudi - kaže direktor Vodovoda Predrag Duduković.

Vode je, kažu mještani, najčešće nedostajalo u ljetnom sušnom periodu, a slavine su sada suve i usred zime. Nadležnima poručuju da i njihovo strpljenje ima granice. Kažu da će, uoliko te granice budu pređene, stoku dovesti pred Vodovod i Gradsku upravu.