latinica  ћирилица
19/02/2024 |  17:37 ⇒ 20:30 | Autor: TANЈUG

Helez: O članstvu BiH u NATO Predsjedništvo odlučilo 2009. godine

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez izjavio je da je u toku realizacija zaključaka sa samita NATO održanog u Madridu, pa se, kako je naveo, kroz bilateralne sporazume sa zemljama članicama Oružane snage BiH opremaju.
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH) -
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Helez je to izjavio za portal sarajevskog Avaza, a šta sadrži pomoć, posebno kada je riječ o naoružanju, ostaje tajna, piše list i dodaje da se načini podrške dogovaraju s partnerima, u skladu s potrebama OS BiH i mogućnostima donatora.

- Prošle godine primili smo rekordan broj pripadnika - blizu 1.100, a nastojaćemo ove godine da to ponovimo. Mnogo ljudi odlazi u penziju i ostaje praznina. Bio je opao i interes, ali povećanjem primanja mi smo to vratili. Za razliku od perioda kada su tri vojnika bila u tri različite uniforme, sad nabavljamo nekoliko vrsta uniformi. Nisam zadovoljan zbog opstrukcija u nabavkama - naveo je Helez.

On kaže da BiH samo još formalno nije članica NATO, jer sve ostale uslove ispunjava. Dodaje da čvrsto partnerstvo dokazuju posjete najviših zvaničnika NATO, u aprilu će biti održana konferencija, a u oktobru i simpozijum NATO. Helez kaže da članstvo BiH zavisi od opredijeljenosti i jedinstva unutar NATO, više nego od BiH.

- Imamo bataljonsku grupu koja je dobila najviše ocjene te sa svima ravnopravno, bilo gdje u svijetu, može izvršavati i najsloženije zadatke. Zakonski smo obavezani na članstvo u NATO. Imamo odluku Predsjedništva BiH iz 2009. da želimo u NATO, sve odluke su donesene i ne treba nam više nikakva druga - naveo je Helez.

Komentirišući kritike vlasti, u kojoj su i stranke "Trojke", Helez podsjeća da je za godinu usvojeno 13 zakona, od kojih devet evropskih, a da je ona prethodna vlast za četiri godine donijela devet zakona, od kojih jedan evropski.

- Otvaramo pregovore, vrata EU širom su nam otvorena i uvjeren sam da će se to desiti - naveo je Helez.