latinica  ћирилица
19/02/2024 |  19:27 ⇒ 20/02/2024 | 07:35 | Autor: RTRS

Srpska dio novog multipolarnog svijeta, uz zemlje sa kojima gradi partnerstvo (VIDEO)

Zvanična posjeta delegacije Republike Srpske Bjelorusiji, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, tek je završena, a već se analiziraju poruke iz Minska, ali i susreti koje će Dodik imati u narednim danima.
Dodik i Lukašenko (Foto: Belta.by) -
Dodik i Lukašenko (Foto: Belta.by)

Analitičari ocjenjuju sastanak Dodika i Lukašenka značajnim, jer se dešava u momentu kada zemlje kolektivnog Zapada napadaju Republiku Srpsku.

Kada je riječ o najavljenim susretima, između ostalih sa predsjednicima Rusije, Turske, premijerom Mađarske, poručuju - svijet se mijenja i u tom preslagivanju poretka, dobro je da Srpska bude uz zemlje i nacije, sa kojima može graditi partnerstvo.

Diplomatija je koridor za razvijanje političkih odnosa, koji će usloviti buduće ekonomske procese. Taj koridor uspješno koristi predsjednik Republike Srpske. I pored rigoroznog pristupa Brisela i Vašingtona, Srpska širi svoja prijateljstva u svijetu.

- Dobro je širiti prijateljstva, osnaživati međusobnu ekonomsku razmjenu sa svakom zemljom na svijetu gdje god imate prijateljski odnos, koji bi mogao da ide objema stranama na korist, da niko ni na čiju štetu ne mora da raste - kaže politikolog Vojislav Savić.

Posjeta Bjelorusiji pokazuje da Srpska nije izolovana. Ne može se, smatra Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije, potcijeniti moć zemalja poput Rusije, Turske, ali i Bjelorusije kao jedne od najrazvijenijih zemalja u brojnim segmentima.

- Republika Srpska ima zemlje na koje se može osloniti, a generalno posmatrano Bjelorusija je pokazala kroz svoju istoriju da je veliki prijatelj srpskog naroda, čak i u najtežim vremenima, kada je Lukašenko 1999. godine bio jedini strani lider koji je posjetio našu zemlju tokom bombardovanja - kaže Petrović.

Dodik je iz Minska otputovao u Kazanj, gdje će prisustvovati Igrama budućnosti koje otvara predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Predviđen je susret Dodika i Putina, a nakon toga, početkom marta u Antaliji sa Erdoganom. U martu je planira dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana u Banjaluku. U očima Zapada, prema riječima Vojislava Savića, biće to susreti "loših momaka".

- Možemo ispružiti ruku Zapadu hiljadu puta, ali uvijek će sa druge strane doći muk i tišina i uvijek će doći samo nove naredbe nova uslovljavanja, ponižavanja i neka vrsta suptilnog rasizma, gdje se vi ne smatrate dostojnim stanovnikom Zapada. U tom smislu, ovo je stvar elementarnog nacionalnog dostojanstva da vi potražite saveznike tamo gdje ljudi hoće da budete saveznici - kaže Savić.

A kroz glas tih saveznika, važnih međunarodnih partnera, značajno je da se u vrijeme kada je Srpska izložena pritiscima, čuje i njen glas.

- Znamo koliko je Ruska Federacija važna za zaštitu Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti UN, tu je i Kina sa kojom takođe Republika Srpska održava jako dobre odnose. Bjelorusija je izuzetno važan ekonomski partner. Mađarska je ključna u ovom trenutku na nivou Evropske unije zbog toga što se bori protiv ostatka Evrope i protiv briselske administracije vezano za neke pokušaje sankcionisanja Republike Srpske - kaže Aleksandar Mitić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Međunarodnim kontaktima, po ocjeni publiciste Igora Ivanovića, Republika Srpska podiže samopouzdanje, a svaki kontakt van granica Balkana, u ekonomskom, političkom i moralnom planu donosi veliku dobit.

- Danas razgovarati sa Putinom, mnogo znači. Taker Karlson je pokazao, on ima više milijardi pregleda u jednom jedinom intervjuu. To su prosto vijesnici novog doba, multipolarnog svijeta u kojem već sada živimo, u kojem ćemo živjeti. Mislim da Republika Srpska na vrijeme hvata taj priključak - kaže Ivanović.

I ne samo da hvata. Po ocjeni analitičara, održani i budući sastanci pokazuju da Srpska već jeste dio tog novog multipolarnog svijeta. Zato, kažu, ne treba da čudi, ako budu predmet osude pojedinih na Zapadu.