latinica  ћирилица
19/02/2024 |  19:37 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Zašto je lokalna vlast u Loparama promijenila priču o rudniku na Majevici? (VIDEO)

Uprkos argumentima stručnjaka da su bogatstva magnezijuma, kalijuma, litijuma i bora velika razvojna šansa za opštinu Lopare i da nisu opasni i štetni, lokalna vlast i opozicija protive se eventualnoj eksploataciji. Peticiji, koja će biti predata Narodnoj skupštini u četvrtak, pridružio se predsjednik SDS-a Milan Miličević.
Lopare - Foto: RTRS
LopareFoto: RTRS

Zašto je lokalna vlast, koja je od početka bila upoznata sa trogodišnjim istraživanjima švajcarske kompanije Arkor, promijenila mišljenje i na bazi kojih činjenica temelje priču o zagađenju životne sredine?

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić tvrdi da je u pozdini politika.

Dok u firmi Arkor kažu da su proteklih godina u Loparama dočekani raširenih ruku, načelnik opštine Rado Savić sada tvrdi da nikada nije bio "apriori" za rudnik. Opština, kaže, nije izdala dozvolu za geološko istraživanje.

- Ima samo priča sa druge strane kako je to sigurno, a nije potkrijepljeno dokumentacijom. Drugo, ono što je problem nema ovakvog rudnika u Evropi, nemojte da budemo prvi u svemu - kaže Savić.

Podršku je dobio i od stranačkog šefa. SDS je izričito protiv rudnika na Majevici i to, kako tvrde, zarad zdravlja stanovnika i očuvanja životne sredine, iako nemaju nikakav dokument ili argument koji bi potvrdio da je eksploatacija rude štetna. Pozivaju se na medicinsku enciklopediju.

- Nas interesuje, a pogotovo mene i kolegu Radu Savića i sve ostale zdravstvene radnike direktan uticaj litijuma, magnezijuma, magnezijum karbonata ili drugih štetnih sastojaka na zdravlje i život ljudi - kaže Miličević.

Da li je pozadina briga za životnu sredinu ili borba za načelničke fotelje u izbornoj godini? Stručnjaci koji iza sebe imaju višedecenijski staž tvrde da litijum nije opasan i da zdravlje građana nije ugroženo, ali jeste njihov prosperitet, ako povjeruju nestručnim političarima, jer rudarstvo je žila kucavica razvoja.

- Uz primjenu ekoloških propisa i elaborata uticaja na životnu sredinu možem doći do podataka kako na bezbjedan i zdrav način ekstraktovati litijum karbonat, sam litijum iz rude - kaže inženjer rudarstva Stjepan Mitrović.

Đokić tvrdi da je politika uplela prste u slučaju istraživanja ruda na Majevici i da je, kako kaže, u pozadini obračun koalicionih partija koje prave lokalnu vlast u Loparama.

Naglašava da Vlada neće dozvoliti bilo kakav projekat koji bi ugrozio stanovnike u Srpskoj.

- Ekološka studija nije rađena jer nije neophodna. Studija uticaja se radi tek kada se uđe u fazu odorbravanja koncesije za eksploatciju, a to je daleka faza ako uopšte do nje dođe - kaže Đokić.

Umjesto što čelnici SDS-a grubo manipulišu građanima, bolje bi bilo da se pozabave stvaranjem boljih uslova za život u Loparama, poručio je Đokić.