latinica  ћирилица
19/02/2024 |  20:13 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Borelj: Novi paket sankcija Rusiji prije 24. februara

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izrazio je nadu da će novi paket sankcija Rusiji biti usvojen prije 24. februara, kada se obilježava godišnjica početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON/POOL) -
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON/POOL)

- Razgovarali smo o 13. paketu sankcija. Nadam se da će biti odobren prije 24. februara - rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Očekuje se da će 193 fizička i pravna lica biti obuhvaćena 13. paketom sankcija Rusiji, javili su zapadni mediji. Većina njih će biti iz Rusije, ali sankcije mogu biti uvedene i pojedincima ili organizacijama iz Bjelorusije, Kine, Indije, Turske i Sjeverne Koreje.

Zapadne zemlje i njihovi saveznici pokrenuli su sveobuhvatnu kampanju sankcija protiv Rusije nakon što je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. godine.

EU je već usvojila 12 paketa sankcija. Mjere uključuju zamrzavanje ruskih deviznih rezervi i obustavljanje međunarodnih plaćanja ruskim bankama.