latinica  ћирилица
20/02/2024 |  09:39 | Autor: SRNA

Selak: Srpska može opstati samo kao društvo jednakih

Socijalistička partija Srpske uvijek će insistirati na jednakosti svih građana, kao i na jednakosti Republike Srpske i srpskog konstitutivnog naroda u BiH, poručio je lider te stranke Goran Selak povodom 20. februara - Međunarodnog dana socijalne pravde.
Goran Selak - Foto: Ustupljena fotografija
Goran SelakFoto: Ustupljena fotografija

- Zajedno sa svim građanima Republike Srpske stojimo na granicama njenih sloboda. Nikada nećemo odustati od borbe za jednakost jer Republika Srpska može opstati samo kao društvo jednakih i bez "jednakijih" od drugih. Vrata SPS-a su otvorena za sve ljude kojima su mir, jednakost i sloboda najviše i temeljne vrijednosti - rekao je Selak.

On je napomenuo da je februar mjesec kojim se Srbi ponose jer su donošenjem Sretenjskog ustava zlatnim slovima upisani u istoriju kao prvi narod koji je ukinuo ropstvo i garantovao slobodu ljudima.

- Krajem februara 1992. godine Republika Srpska je dobila svoj prvi Ustav. U februaru se, dakle, spaja naša slavna istorija sa Svjetskim danom socijalne pravde kao stalni podsjetnik da se srpsko ime s ponosom nosi samo ako se nikada ne odustaje od slobode, jednakosti i pravde za sve - poručio je Selak.

Selak je rekao da Svjetski dan socijalne pravde za SPS predstavlja podsjetnik da je borba za socijalnu pravdu ujedno i borba za mir jer su, kako je ukazao, pravda i mir dvije strane iste medalje, saopšteno je iz SPS-a.

Generalna skupština UN proglasila je 2007. godine 20. februar za Međunarodni dan socijalne pravde, koji se obilježava u cijelom svijetu s ciljem unapređenja borbe protiv siromaštva, promocije prava na rad, jednakosti polova i stvaranju jednakih šansi socijalne pravde za sve.