latinica  ћирилица
20/02/2024 |  11:43 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

U Vukosavcima 82 godine od pogibije pripadnika štaba Prvog majevičkog NO partizanskog odreda (VIDEO)

U Vukosavcima je polaganjem vijenaca i pomenom obilježeno 82 godine od pogibije pripadnika štaba Prvog majevičkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda.
Pomen partizanima u Loparama - Foto: RTRS
Pomen partizanima u LoparamaFoto: RTRS

Pomenu je prisustvovao i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Đokić je naglasio da je taj pokret na kraju uspio da pobijedi, međunarodno je verifikovan, a na bazi njega stvorena je nova državna organizacija koja je trajala gotovo 50 godina.

- U tih pet decenija evidentiran je neviđeni rast i razvoj, a uz poštovanje najvažnijeg principa - borbe za slobodu. Ona je osigurana, kao i borba za ravnopravnost i nezavisnost, koja je takođe izborena tom herojskom borbom - rekao je Đokić i napomenuo da se danas sjećaju boraca i svega onog časnog u partizanskoj borbi.

Stradanje pripadnika štaba Prvog majevičkog narodnooobodilačkog partizanskog odreda se tradicionalno obilježava svake godine 20. februara.

Tog dana je u Vukosavcima 1942. godine poginulo 30 članova štaba i boraca odreda.

Obilježavanju su pored Đokića prisustvovali brojni stanovnici Majevice, okolnih opština, te poštovaoci učesnika Drugog svjetskog rata, koji su položili vijence i cvijeće na obnovljeni spomenik ovim junacima, čija imena su iznova uklesana na njemu.