latinica  ћирилица
20/02/2024 |  12:23 | Autor: SRNA

Јović: Dodikova posjeta Bjelorusiji i Rusiji potvrda dobrog vođenja spoljne politike

Politički analitičar Nikola Јović smatra da je posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji još jedna potvrda dobrog vođenja spoljne politike srpskog rukovodstva.
Nikola Јović - Foto: RTRS
Nikola ЈovićFoto: RTRS

Јović je istakao da upravo zahvaljujući stavu rukovodstva Republike Srpske nije došlo do uvođenja sankcija Rusiji i svrstavanja na antirusku stranu kada je riječ o odnosima sa ove dvije države.

- Mi vidimo da, kao i u slučaju zemalja EU, uvođenje sankcija Rusiji nije oštetilo rusku privredu ni blizu koliko privrede zemalja koje su im uvele sankcije, pa bi istovetno bilo i u slučaju našeg uvođenja sankcija - rekao je Јović.

On je naglasio da su Srbija i Republika Srpska jedina dva politička činioca u Evropi koja nisu poklekla pod pritiscima kolektivnog Zapada i nisu učinile ono što je upravo Srbima činjeno devedesetih godina prošlog vijeka.

Јović je podsjetio da su Srbi tada bili izloženi uvođenju ekonomskih sankcija, političkoj izolaciji, medijskoj satanizaciji i obračunu sa NATO vojskom preko zapadnih posrednika na terenu.

On je ukazao na to da Zapad te svoje posrednike obučava i oprema novcem, oružjem, instruktorima i dobrovoljcima, objasnivši da se to na istoku Evrope odnosi na Ukrajince, a na Balkanu na Bošnjake, Hrvate i Albance, kako u prošlosti, tako i danas.

- Kao što je danas jasno da nam Rusija, zbog trenutne situacije i svojih problema, ne može adekvatno pomoći onoliko koliko bismo mi želeli, isto tako je jasno da će sutrašnji, novi međunarodni poredak, biti pravljen sa većim učešćem Rusije - ocijenio je Јović.

Prema njegovom mišljenju, samim tim će za sve one koji nisu protiv Rusije danas, gdje svakako spadaju Srbija i Republika Srpska, biti više prostora i šansi za ostvarivanje nacionalnih prava sutra, u pogodnijim svjetskim okolnostima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi danas u ruskom gradu Kazanj, gdje bi trebalo da se sastane sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik je prethodno bio u dvodnevnoj posjeti Bjelorusiji tokom koje se sastao sa predjednikom te zemlje Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Romanom Golovčenkom.