latinica  ћирилица
20/02/2024 |  12:50 ⇒ 14:12 | Autor: RTRS

Lukašenko: S razlogom se strahuje od mogućnosti izbijanja trećeg svjetskog rata

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko smatra da strahovi od mogućnosti izbijanja trećeg svjetskog rata nisu neosnovani, jer je vojna sila postala glavni argument svjetskih centara odlučivanja.
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT) -
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT)

- Vojna sila je ponovo postala glavni argument svjetskih centara za rješavanje pitanja. Kao da nije ni bilo milionskih gubitaka i strahota Prvog i Drugog svjetskog rata. Sada nas je bukvalno zapljusnuo informacioni talas predosjećanja trećeg svjetskog rata o kojem svi pričaju. I ima razloga za zabrinutost - rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

On je napomenuo da je u blizini granica Rusije i Bjelorusije raspoređeno na desetine hiljada vojnika NATO, stotine oklopnih vozila, aviona i helikoptera.

- U neposrednoj blizini Bjelorusije i Rusije, u okviru operacija Alijanse koje se izvode u Evropi, razmješteno je oko 32.000 vojnika iz kontingenata zajedničkih oružanih snaga NATO i SAD, uključujući više od 1.000 jedinica oklopnih vozila, oko 160 artiljerijskih sistema i minobacača, 235 aviona i helikoptera - rekao je bjeloruski lider. On je ocijenio da Zapad svim silama želi da uvuče Bjelorusiju u rat.

Lukašenko je istovremeno apelovao da se odbace sve iluzije o mogućnosti diplomatskog rješavanja globalnog sukoba, jer međunarodno pravno nije u stanju da ublaži tenzije.

- Autoritet međunarodnih organizacija je potpuno diskreditovan. Institucije nekih od njih se otvoreno koriste za promovisanje interesa konkretnih zemalja. Bjelorusija nije jedna od njih - zaključio je on.