latinica  ћирилица
20/02/2024 |  13:39 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Cvijanović: Koordinisanim djelovanjem zaštititi djecu od nasilja

Sa ciljem zaštite djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljana neophodan je koordinisan i blagovremen odgovor relevantnih institucija, te je u tom pogledu veoma značajno donošenje protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Nataša Cvijanović.
Nataša Cvijanović - Foto: SRNA
Nataša CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanovićeva, koja je danas prisustvovala stručnoj raspravi o ovom protokolu, istakla je da su jasno definisane procedure koje treba preduzeti u slučaju da postoji bar sumnja da diejte trpi nasilje.

- Onog trenutka kada se primjeti ili da postoji sumnja da dijete trpi nasilje ili da je zlostavljano, treba odreagovati. U tekst Protokola uključene su ustanove socijalne zaštite, vaspitno-obrazovne ustanove, a posebno dječiji domovi - rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da očekuje da će do kraja februara Protokol biti i zvaničan dokument, koji će pomoći prije svega prosvjetnim radnicima da adekvatno postupaju u slučaju nasilja nad djetetom.

Voditelj Programa za obrazovanje UNICEF-a BiH Sanja Kabil istakla je da svako dijete ima pravo na školu bez nasilja.

Prijedlog protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, koji je predstavljen na današnjoj stručnoj raspravi, s ciljem unapređenja i jačanja međusobne saradnje u zaštiti djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja i koordinisanog odgovora na sprečavanje ovih pojabva pripremili su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture.