latinica  ћирилица
20/02/2024 |  14:44 ⇒ 15:26 | Autor: Agencije

Poljski poljoprivrednici: Niz problema zbog nepoštene konkurencije; Kijev protestuje (VIDEO)

Protesti poljskih poljoprivrednika izazvali su negodovanje u susjednoj Ukrajini, koja je od Evropske komisije zatražila da preduzme robusnu akciju protiv demonstranata koji su blokirali granicu i otvorili vagone kako bi rasuli žito.
Protest poljskih poljoprivrednika na granici sa Ukrajinom (Foto: EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT) -
Protest poljskih poljoprivrednika na granici sa Ukrajinom (Foto: EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT)

Današnji protesti poljoprivrednika označavaju eskalaciju u odnosu na ranije demonstracije sa gotovo potpunom blokadom svih ukrajinskih graničnih prelaza i ometanja rada luka i saobraćajnica širom te zemlje.

Lokalni mediji emitovali su snimke na kojima se vide demonstranti koji na graničnom prelazu Medika otvaraju vagone i rasipaju žito na prugu.

Zamijenik ukrajinskog premijera Aleksandar Kubrakov rekao je da rasipanje ukrajinskog žita na prugu predstavlja novu političku provokaciju s ciljem izazivanja raskola između dvije države.

Ukrajinski ministar ekonomije Јulija Sviridenko rekla je da je Kijev obavjestio Evropsku komisiju o postupcima poljskih demonstranata na ukrajinskoj granici i da očekuju robustan odgovor. Ministar poljoprivrede Mikola Solski izjavio je da je žito bilo na putu ka Njemačkoj i da ne bi ušlo na poljsko tržište.

Poljoprivrednici širom Evrope pokrenuli su demonstracije zbog niza problema, uključujući ograničenja koje je uvela EU u sklopu borbe protiv klimatskih promjena i, kako navode, nepoštene konkurencije iz inostranstva, posebno Ukrajine, nakon odluke bloka 2022. godine da ukine carine na uvoz hrane iz te zemlje.

Na traktorima poljskih poljoprivrednika primijetni su transparenti sa sloganima poput "Sa žitom iz Ukrajine, poljski farmeri će bankrotirati".

Јedan od organizatora protesta na prelazu Doruhusk Marsin Vilgoš izjavio je da će svakog sata biti dozvoljen prelaz po jednom autobusu, ali da nijedan kamion neće preći granicu od 08.00 do 18.00 časova po lokalnom vremenu.