latinica  ћирилица
20/02/2024 |  17:09 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

Kovačević: Poštovanjem Ustava, kompromisom i dogovorom do pristupnih pregovora sa EU

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je SNSD spreman na bazi Ustava, poštovanja ustavnog poretka, kompromisa i dogovora usvojiti rješenje koje će osigurati da BiH otvori pristupne pregovore i dobije datum.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Da li je neko spreman da poštuje Ustav i da teži ka kompromisu i napretku BiH ka EU ili je spreman, zarad svojih suludih političkih ambicija, koje nisu zasnovane na Ustavu, da sruši kompromise i evropski put BiH, to nije pitanje za nas - rekao je Kovačević novinarima u Sarajevu.

Kovačević je napomenuo da postoji velika razlika u onome što se na sastanku dogovore stranke koje čine vlast na nivou BiH i onoga što određeni partneri poslije govore u medijima.

- Vi ste mogli da vidite da je održan sastanak u Laktašima, da je poslije tog sastanka jedan od lidera `trojke` gostujući u jednom sarajevskom mediju rekao da ništa nije potpisano, ali da je dogovoreno da se ne podrži hitna procedura za zakon koji je predložio SDA, jer je to katastrofalno rješenje. Rekao je da je dogovoreno i da se podigne cenzus. Tvrdio je da ništa nije potpisano, a na svako pitanje je rekao da su to sve dobra rješenja - podsjetio je Kovačević.

Kovačević je poručio da treba implementirati sva dogovorena dobra rješenja i da tu ne treba da rukovode stavovi iz ambasada ili bilo kakvih neizabranih stranaca koji nemaju nikakav mandat u BiH.

- Ono što možemo da dogovorimo kao predstavnici građana i naroda to treba da bude i implementirano. Naši stavovi su tu jasni, mi ne bježimo od naših stavova - rekao je Kovačević.

On je izrazio želju da dođe do kompromisa, da budu usvojeni ključni zakoni, da se otvore pristupni pregovori BiH sa EU, ali da ne može garantovati da postoji volja za kompromisom na drugim stranama.

- Mi smo trebali svih 14 prioriteta usaglasiti. Tu ima stvari gdje treba svako od nas nečega da se odrekne. Mi iz Republike Srpske smo pokazali spremnost da se odreknemo i da napravimo kompromise i tamo gdje nam i ne odgovara baš sve - rekao je Kovačević.