latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:09 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

Rajilić: Vlasti Švedske ne priznaju zločine nad Srbima

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da vlasti Švedske izbjegavaju da izruče osumnjičenog za ratni zločin Dedu Odobašića jer ne priznaju zločine počinjene nad Srbima.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Vlasti Švedske pokazale su da primjenjuju dvostruke standarde kada je riječ o ljudima koji su počinili ratne zločine nad Srbima i onima koji su počinili zločine nad Bošnjacima - rekla je Rajilićeva.

Ona je istakla da žrtve rata u BiH i zločinci nisu isti za švedske vlasti, ističući da bi, da je kojim slučajem riječ o Srbinu, odmah bio izručen i procesuiran.

- Pošto je riječ o Bošnjaku, pitanje je da li će Odobašić biti izručen BiH, te da li će svjedoci biti živi da mogu svjedočiti na sudu - istakla je Rajilićeva.

Ona je zaključila da, bez obzira na sramno ponašanje vlasti u Švedskoj, porodice srpskih žrtava rata nikada ne smiju da odustanu od zahtjeva da Odobašić bude izručen i procesuiran.

Službenik Ministarstva pravde Švedske Amanda Karle rekla je da trenutno nije moguće odgovoriti na pitanje kada će Stokholm odgovoriti na zahtjev BiH za uzručenje Odobašića, niti da li će ga izručiti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, prema Interpolovoj potjernici, te da se čeka njegova ekstradicija, rečeno je ranije u MUP-u.

U optužnici je navodi da je Odobašić, u zgradi Skupštine opštine tadašnjeg Bosanskog Broda, zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

Na teret mu se stavlja da je u staroj zgradi policije u Brodu mučio i nanio teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odgođeno je izjašnjavanje o krivici Odobašića jer se nije pojavio u sudnici