latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:12 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Ponomarjeva: Republika Srpska najpouzdaniji saveznik Rusije i Bjelorusije

Republika Srpska je najpouzdaniji saveznik Ruske Federacije i Bjelorusije na Balkanu, ocijenila je ruski ekspert za Balkan Јelena Ponomarjeva.
Јelena Ponomarjeva - Foto: SRNA
Јelena PonomarjevaFoto: SRNA

- Republika Srpska je dosljedan saveznik Rusije i Bjelorusije - navela je Ponomarjeva za Rusku gazetu, komentarišući susret predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa bjeloruskim predsjedikom Aleksandrom Lukašenkom.

Ponomarjeva, koja je rukovodilac Međunarodnog instituta za razvoj naučne saradnje i profesor Katedre za uporedne političke nauke Moskovskog državnog instituta za međunarodne odose pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije, navela je da je sa Dodikom došla respektabilna delegacija.

- Već su održani razgovori sa preduzećima, u oblasti zdravstva su naznačeni konkretni koraci u saradnji - napomenula je ona.

Ponomarjeva, koja je i autor Telegram-kanala "Bijela sova", ukazala je da se Republika Srpska, pošto je ruski saveznik, posljednjih godina nalazi pod teškim pritiskom.

- Njeni lideri su, zbog odbrane istorijske istine o ratu u BiH, podvrgnuti otvorenom pritisku, sve do pokušaja krivičnog gonjenja - zaključila je Ponomarjeva.

Moskovski državni institut za međunarodne odnose pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije je jedan od vodećih ruskih i svjetskih fakulteta, koji sprema stručnjake za 18 oblasti.