latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:29 ⇒ 18:30 | Autor: SRNA

"Ključno očuvanje mira i stabilnosti u BiH"

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je tokom sastanka sa delegacijom Komande Vojske SAD za Evropu i kancelarije ministra odbrane SAD da je reforma odbrane najbolja reforma nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Sastanak u Sarajevu - Foto: SRNA
Sastanak u SarajevuFoto: SRNA

Goganović je pohvalio i saradnju sa Misijom Eufora u BiH - Altea koja doprinosi stabilnosti u BiH.

Kada je riječ o NATO integracijama, Goganović je naglasio da u BiH ne postoji konsenzus, te da podržava saradnju sa NATO-om, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

- Mi u BiH dobro znamo šta su sukobi i zato će BiH uvijek glasati za mir - poručio je Goganović i ukazao na važnost regionalne saradnje s ciljem osiguranja mira i stabilnosti i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez je tokom sastanka delegaciju Komande Vojske SAD za Evropu i kancelarije ministra odbrane SAD, predvođene brigadnim generalom Krisom Mekinijem i direktorom za evropsku politiku, Centralnu i Јužnu Evropu Altonom Bulandom.

Helez je poželio dobrodošlicu delegaciji SAD i istakao da su Američke Države bitan segment stabilnosti i bezbjednosti kako za BiH, tako i za cijeli region.

On je naglasio da su SAD ključni spoljnopolitički faktor za BiH i da su najviše uložili u Oružane snage BiH.

Helez je naglasio da integracije BiH u evropske i evroatlantske integracije nemaju alternativu, te upoznao prisutne o značajnim koracima na ispunjavanju 14 prioriteta za otpočinjanje pregovora priključenja BiH ka EU.

Mekini je istakao da SAD pomno prate bezbjednosno okruženje u BiH.

- Ostajemo predani svim narodima u BiH i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma - poručio je Mekini, te pozdravio napore koje BiH ulaže u očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

On je obećao podršku Oružanim snagama BiH u opremanju i obuci, te putu BiH ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

Buland je naglasio da SAD podržavaju sve reforme koje su do sada učinjene u BiH.

On je naglasio da, pored svih sukoba u svijetu, "SAD podržavaju održivost rada institucija BiH i da su posvećene jedinstvenoj BiH i jedinstvenim Oružanim snagama BiH", te obećao nastavak podrške.

Galić je zahvalio za širok spektar pomoći koju SAD upućuju BiH.

- Drago mi je što se briga o Oružanim snagama BiH nastavlja i do danas. Važno nam je prisustvo Vojske SAD u BiH, jer je saradnja sa Amerikom jako važna za našu zemlju, a učešće vaših vojnika na vježbama ima i politički i praktični karakter - istakao je Galić.