latinica  ћирилица
20/02/2024 |  19:23 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Dodik u Kazanju: Suština u privrženosti državi - muslimani ostali privrženi Rusiji (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon posjete Bjelorusiji, započeo je posjetu jednoj od najrazvijenijih republika Ruske Federacije - Tatarstanu. Sutra će prisustvovati otvaranju Igara budućnosti u gradu Kazanju, gdje će biti i ruski predsjednik Vladimir Putin.
Dodik u posjeti pravoslavnom hramu u Kazanju - Foto: RTRS
Dodik u posjeti pravoslavnom hramu u KazanjuFoto: RTRS

Dodik je danas posjetio Sabornu crkvu Blagovještenja u Kazanju. Razgovarao je sa mitropolitom kazanskim i tatarstanskim Kirilom. Dodik je svečano dočekan ispred hrama u Kazanjskom Kremlju, gdje je potom prislužio svijeću. Nakon pravoslavnog hrama, Dodik je posjetio džamiju Kolšarif gdje se susreo sa imamom.

U Tatarstanu živi 50 odsto pravoslavnog i 50 odsto islamskog stanovništva. Dobrom saradnjom i suživotom uspjeli su u momentu raspada bivšeg Sovjetskog saveza da očuvaju mir. Suština je u privrženosti državi jer su muslimani ostali privrženi Ruskoj Federaciji bez obzira na vjersku pripadnost, kaže predsjednik Srpske za RTRS i dodaje da je to suštinska razlika Tatarstana i BiH.

- To je suština odnosa i oni su našli način kako da koezistiraju sa Pravoslavnom crkvom. U Pravoslavnoj crkvi vladika nas je doveo do islamskih prostorija i tamo nas je uz pozdrave i poljupce sa službenicima islamske zajednice predao. U BiH bi se desilo suprotno - kaže Dodik.

U Kazanju sutra počinje visokotehnološki i multisportski turnir na međunarodnom nivou pod nazivom Igre budućnosti. Okupiće 2.000 učesnika. Očekuje se više od 150 miliona gledalaca na striming platformama.

Ovo je prilika da se sretnem sa mnogima i da razgovaramo o aktuelnoj, regionalnoj i globalnoj situaciji, rekao je predsjednik Srpske.

Očekuje se susret Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

- Ako se pruži prilika, a pružiće se da se vidim sa Putinom, to je meni čast. Svakih sedam dana bih dolazio ovdje. I to bi bio ponos. Ipak je on čovjek koji predvodi jednu naciju. Na stranu što je Zapad potrčao preko Ukrajine da se uključi u sukob sa Rusijom. Vidite da to ne ide - kaže Dodik.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir, koji je dio delegacije Srpske, u Kazanju se sastao sa zamjenikom generalnog direktora IT parka za digitalne tehnologije Rustemom Јunusovim i razmijenio iskustva. Prethodno je posjetio Agenciju za investicioni razvoj Tatarstana gdje se sastao sa rukovodiocem te ustanove.