latinica  ћирилица
20/02/2024 |  20:36 | Autor: SRNA

Galijašević: Bošnjačka politika širi psihozu rata

Bošnjaci šire psihozu rata objavom na društvenim mrežama u kojem se nepostojeći Srbi u Srebreniku optužuju da se spremaju za napad, a to može da ima i bezbjednosne posljedice, smatra stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je rekao da takvu objavu na društvenim mrežama ne treba potcijeniti jer ona može da izazove uznemirenost građana.

- Ovo je organizovan čin iza kojeg nedvosmisleno stoje važni i uticajni činovnici bezbjednosnih struktura u Tuzli koji ovakvim objavama odvlače pažnju od stvarnih problema sa kojima se MUP Tuzlanskog kantona suočava - kaže Galijašević.

Prema njegovim riječima, matrica izazivanja vjerskih i etničkih sukoba je stara i prepoznatljiva, ali u ovom vremenu velikih geopolitičkih kriza i ratova na Bliskom Istoku i Ukrajini svaka takva objava približava BiH obnavljanju neprijateljstava između naroda koji tu žive.

Galijašević je dodao da i agresivni ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak svojom ukupnom politikom i javnim nastupima uporno provocira takve sukobe.

Ona je napomenuo i da u Srebreniku ni nema Srba osim možda ponegdje da imaju vikendicu gdje povremeno dolaze.

Na Tiktoku objavljen je audio-snimak u kojem autor poziva Bošnjake na oprez jer je dobio "potvrđenu informaciju" da se Srbi u Srebreniku naoružavaju s ciljem da "krenu u napad" i izazovu oružane sukobe, ali su istražni organi utvrdili da je sve izmišljeno sa očiglednim ciljem izazivanje međunacionalnih sukoba u BiH, javio je ATV.

Iza snimka stoji nekoliko radikalizovanih pojedinaca koji su identifikovani i nedavno privedeni i ispitani u SIPA, sa svime je upoznato i Tužilaštvo BiH čija se reakcija očekuje.