latinica  ћирилица
20/02/2024 |  20:48 ⇒ 20:48 | Autor: SRNA

Župljanin: Privesti licu pravde one koji šire lažne vijesti

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da brzo treba privesti pravdi lica koja šire glasine i dižu tenzije kako bi se u preduprijedile lažne i neutemeljene tvrdnje o tome da se "Srbi naoružavaju u cilju izazivanja oružanih sukoba".
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Komentarišući informaciju da je na društvenim mrežama objavljen audio-snimak u kojem autor poziva Bošnjake na oprez jer je dobio "potvrđenu informaciju" da se Srbi u Srebreniku naoružavaju s ciljem da "krenu u napad" i izazovu oružane sukobe, Župljanin je rekao Srni da se radi o lažnim, neutemeljenim, neistinitim tvrdnjama, spinovanju javnosti sa klasičnim dezinformacijama i puštanjem "balona".

- Sasvim je sigurno da je ovo u duhu svega onoga što se pokušava prikazati, odnosno da je Republika Srpska neko ko je destabilizujući faktor na ovim prostorima, što je potpuna zamjena teza i što nema nikakve veze - istakao je Župljanin.

Župljanin je zaključio da se ovdje barata sa određenim ili nekim drugim imenima, te da istražni i nadležni organi treba da utvrde o čemu se radi i da javnost obavijeste o ishodu ovog slučaja.

Na Tiktoku objavljen je audio-snimak u kojem autor poziva Bošnjake na oprez jer je dobio "potvrđenu informaciju" da se Srbi u Srebreniku naoružavaju s ciljem da "krenu u napad" i izazovu oružane sukobe, ali su istražni organi utvrdili da je sve izmišljeno sa očiglednim ciljem izazivanje međunacionalnih sukoba u BiH.

Iza snimka stoji nekoliko radikalizovanih pojedinaca koji su identifikovani i nedavno privedeni i ispitani u Sipi, sa svime je upoznato i Tužilaštvo BiH čija se reakcija očekuje.