latinica  ћирилица
20/02/2024 |  22:00 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Dodik: BiH je ozbiljna laž koja ne može da funkcioniše (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH ozbiljna laž, koja ne može da funkcioniše.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- BiH se kao politička zajednica nikada neće konstruisati, zato je najbolje da se raziđe. Naši krajevi su naši, pripadaju Srpskoj. BiH je međunarodno priznata zemlja, ali je i dalje mnogo podređena. Sa njihove strane nikada nije ponuđena održiva politička opcija. Ako nekoga želite da pobijedite, on će se boriti da se to ne desi, tako ćemo i mi. U BiH jedni prema drugimo gajimo animozitete, želju za odvajanjem, zbog stalnog nastojanja da se BiH centralizuje. Mi ne tražimo pomoć, ali želimo da damo do znanja ljudima, kako stoje stvari u BiH. Bez ideje, BiH će se raspasti prije ili poslije - rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da Republika Srpska ne može biti "umanjena" da bi BiH bila "povećana", poručujući da su za Srpsku neprihvatljivi Kristijan Šmit i strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je rekao da će Srpska političkim sredstvima odbraniti svoju poziciju koja je od Dejtonskog sporazuma do danas u kontinuitetu izložena pritiscima.

Predsjednik Srpske je rekao da je sve što se do sada desilo u pogledu usvajanja "evropskih" zakona na nivou BiH, bilo uz podršku i pristup zvaničnika iz Republike Srpske, ali da stalno postoje male prevare od sastanka u Laktašima.

- Američki ambasador /Majkl/ Marfi dođe i kaže, ja se ne slažem sa vašim dogovorom. Onda oni promijene i sve slažu samo zbog jednog Marfija - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da nije sporno donošenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacija, ali da su oni razvalili i taj dogovor da se ovaj zakon donese u paketu sa preostala dva zakona.

- Nismo ni došli u Banjaluku, a oni su odmah pritiskali da se ovaj Zakon donese, pa su inscenirali kako zovu ovi ili oni, a sve u namjeri da ja kažem "evo nećemo glasati" i da kažu "evo Dodik je za finansiranje terorističkih organizacija" - pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da imaju dogovoren zakon o sudu BiH, prema kojem je sjedište Apelacionog odjeljenja Banjaluka.

- Mi smo spremi prihvatiti ovaj zakon, a ako nema toga, neće dobiti ništa - poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je i da je privilegija sresti ruskog predsjednika Vladimira Putina, šta god rekli na Zapadu.

- Putin ima pozitivan odnos prema svom narodu i državi, brani svoj subjektivitet, suverenitet i slobodu ruskog naroda, te ima puno razumijevanje za sve prijatelje, bez obzira odakle došli - rekao je Dodik.