latinica  ћирилица
21/02/2024 |  07:54 ⇒ 08:56 | Autor: RTRS

Perišić: Srpska vodi slobodarsku politiku (VIDEO)

Republika Srpska vodi slobodarsku politiku, što je i u identitetu srpskog naroda, rekao je profesor geopolitike Srđan Perišić, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Srđan Perišić - Foto: RTRS
Srđan PerišićFoto: RTRS

- U posljednje dvije godine dijalog Milorada Dodika i Vladimira Putina će biti četvrti susret dva predsjednika. Јedini lider koji se redovno viđa sa predsjednikom Rusije jeste Milorad Dodik. Zapad u želji da izoluju Rusiju, uveo je 13.000 sankcija, što nikada do sada nije zabilježeno, a na kraju se taj Zapad sam izlovao. Svi ostali svjetski lideri izuzev zapadnih imaju odličnu saradnju sa Rusijom - istakao je Perišić. 

On je komentarisao i posjetu Dodika Bjelorusiji, i susret sa predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. 

- Iz te posjete Dodika Bjelorusiji i Rusiji jasno se oslikava spoljna politika Republike Srpske. S druge strane spoljna poltika BiH je uzurpirana od američkog ambasadora i zbog toga je Srpska prinuđena da gradi svoju vanjsku politiku - naglasio je Perišić.

Perišić ističe da su se pritisci i udari na Republiku Srpsku intezivirali posljednjih godina.

- Oni su prinudili Srpsku da traži oslonac, a jedan od tih oslonaca je i Bjelorusija. Ne samo politička podrška, već i ekonomska, privredna saradnja. Јasno to govori da Srpska ima kome da se obrati u svijetu, a tu su i Rusija, Mađarska, Azerbejdžan - dodao je Perišić.

Uloga Rusije na Balkanu je po njegovom mišljenju istorijska.

- S jedne strane Rusija štiti Srpsku, koja tu ulogu na Balkanu vrši već duže od dva vijeka. Dodik to dobro poznaje, i oslanja se na tu istorijsku podršku, i probija udare SAD i Zapada koji su se okomili na Republiku Srpsku - naveo je Perišić.